HITCHCOCK och PSYCHO har blivit inboxade

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nytt år, och än så länge har det inte hunnit släppas så mycket nytt, fräscht och intressant på dvd – “Hard Luck” med Wesley Snipes är inte precis någon höjdare.

Så låt oss istället börja 2007 på bästa möjliga sätt! Vi tar fram två dvd-boxar från Universal som kom för ett tag sedan, men som jag inte hunnit ta upp – låt oss tuta igång året med Alfred Hitchcock!

Först har vi en trippelbox med tre av Hitchcocks absolut främsta och mest klassiska filmer. För drygt 25 år sedan visade Filmkrönikan av någon anledning ett långt stycke ur “Fönstret åt gården” (1954). Jag hade inte sett filmen, tyckte det var ohyggligt spännande – men fick vänta flera år på en komplett tv-visning. Nu går det att se filmen med exemplarisk bild på dvd. Det här är alltså den där filmen där James Stewart sitter i rullstol och smygtittar på grannarna med en kikare – och tycker sig se ett mord. Grace Kelly är filmens blondin.

James Stewart har även huvudrollen som polis med höjdskräck i “Studie i brott” (1958), numera mest känd under sin originaltitel “Vertigo”. Filmens blondin spelas av Kim Novak, som inte badar men väl är gift med en vän till Stewart. Stewart anlitas för att undersöka Novaks märkliga aktiviteter – och blir mer och mer besatt av henne. Detta är Hitchcocks mest sönderanalyserade film och av många ansedd som hans bästa film. Det är den inte, “I sista minuten” är bäst.

I “Fåglarna” (1963) är det Tippi Hedren som är blondinen, den här gången mot Rod Taylor. Jag personligen har alltid haft lite svårare för den här filmen. Jag vet inte vad det är; det är något som saknas – även om “Fåglarna” borde funka utmärkt på mig, eftersom jag tycker att fåglar är synnerligen otäcka varelser. Med det inte sagt att detta är en dålig film. Det här är snyggt och underhållande. Manuset är skrivet av Evan Hunter (“Ed McBain”) efter Daphne Du Mauriers berättelse. Efter “Fåglarna” gjorde Hitchcock bara ytterligare fem filmer, samtliga tillhör hans svagaste.

Om man efter de här tre filmerna vill ha mer Hitchcock, är det bara att plocka fram nästa box – Psycho-boxen.

Vad kan jag skriva om “Psycho” (1960) som jag inte skrivit åtskilliga gånger tidigare? Detta är tveklöst den bästa rysare som gjorts. Den skapade en ny trend och ändrade inriktning inom skräckfilmen. Knivoperan föddes. En intressant detalj är att filmen efter 47 år fortfarande är otäck när man ser den för allra första gången och inte känner till något om handlingen. Om hur många 47 år gamla rysare kan man säga det? Och även om man kan filmen utantill, går det att återvända till den om och om igen för att njuta av replikerna, fotot och den bisarre Anthony Perkins som Norman Bates; pojken som inte kan göra en fluga förnär.

1983 kom oväntat Richard Franklins “Psycho II”. Vad som är ännu mer oväntat är att filmen är riktigt bra. Förvisso inte lika bra som originalet, men ändå en bra bit över normen. Här har Norman Bates blivit utskriven från mentalsjukhuset och återvänder hem – men där försöker någon göra honom galen igen. Snart är det åter dags för mamma Bates att plocka fram förskäraren. En intelligent slasher för vuxna.

Anthony Perkins regidebuterade 1986 med den onödiga “Psycho III”. Den här gången verkar man mest ha försökt rida på populariteten med “Fredagen den 13:e” och liknande splatterfilmer som var populära just då. Nåja, filmen har vissa hantverksmässiga kvalitéer och Norman Bates är alltid Norman Bates, även om han i “Psycho III” mest är en skojig knäppgök med kniv.

Av någon anledning saknas Mick Garris’ “Psycho IV” (1990) i boxen. Perkins är Bates för sista gången i den här filmen, som är gjord för kabel-tv och som handlar om Bates barndom. För manuset stod Joseph Stefano, som även skrev Hitchcocks original, och “Psycho IV” är faktiskt inte så dum. Tack och lov saknas också Gus Van Sants vedervärdiga nyinspelning av “Psycho” från 1998. Den filmen bör grävas ner och glömmas bort.

En ny dvd-distributör; Studio S Entertainment, har sett dagens ljus! Det är det gamla videoskägget SEO, Sven-Erik “Elake Sune” Olsson, som, i samarbete med entusiasterna på Njutafilms, har startat eget. Studio S kommer att släppa äldre filmer som SEO själv vill se på dvd. Nästa månad kommer de första titlarna; två Ingmar Bergman, en Tinto Brass och en Roger Corman. Senare kommer bland annat “Cykeltjuven”, “Rififi” och Jaques Tatis “Parade”.

skriven 2007-01-12

print

Våra samarbetspartners