NÖJESGUIDENS MALMÖ-LUNDPRIS 2006, Slagthuset, Malmö den 5 januari 2007

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Skånes egna Oscarsgala gick för femtonde året i rad av stapeln i fredags då tidningen Nöjesguidens årliga pris till de mest framstående inom kultur och nöjeslivet högtidligt delades ut. Detta årliga evenemang som för en dag larmslår allt övrigt nöjesliv i Malmö och Lund, slog även i år på den stora festtrumman. 5 olika scener och dansgolv samt flertalet happenings och livband var generöst, men mer än man förmådde greppa under en kväll. Bland de tusentalet specialinbjudna gästerna syntes Ola Salo, Robin från SVT programmet med samma namn, Mats Nileskär samt Fredrik Gertten m.fl.…

När prisutdelningen väl startade, under ledning av konferencieren och tillika tevejournalisten Fredrik Ekelund, bjöd den på flera överraskningar. Lukas Moodysson blev utan pris för sin film ”Container”, till förmån för en överlycklig Malin Andersson som med sin ”Belfast Girls” kammade hem priset för bästa film.

Även Timbuktus klubb Skånes Ljudpark fick se sig snuvade på titeln som årets klubb till av Oh baby, I like it raw. Oväntat var även att den så omtalade bygganden Orkanden i Malmö inte fick arkitekturpriset, vilket istället gick till kläddesignern Linda Hammar vars skokollektion Lashy nått internationellt erkännande. Mer väntat var dock att kulturföreningen Inkonst fick priset som årets glädjespridare. Den bredd och mångfald som Inkonst levererat under sitt år i de nya lokalerna på Bergsgatan i Malmö saknar motstycke.

Internationella gästspel av hög klass inom både dans, konst, film och teater, samt inhemska projekt med Lars Norén och Thorsten Flinck har onekligen höjt Malmös kultur och nöjespuls. Inkonsts konstnärliga ledaren Natik Awayes var tacksam men på inga sett nöjd, utan utlovade än större satsningar för att nu sätta Malmö på den europeiska kartan.

Tankeväckande var att årets mediapris för första gången gick till en blogg – Kinky Afro Blogg. Detta internetfenomen som enbart har några år på nacken har i rasande fart blivit en nyhets och kommunikationsform av allt större betydelse. Extra kul var att Donnie Donuts blogg konkurrerade med de två statliga kolloserna SVT och SR, vars program Robin samt Din Gata båda fick se sig slagna.

Årets bästa – i 12 kategorier
Film: Malin Andersson – Belfast girls
Litteratur: Ida Linde – Maskinflickans testamente
Konst: Leif Holmstrand, konstnär
Musik: Radio Dept.
Kafé: Solde
Bar & mötesplats: Rasoir
Krog: Kin Long
Media: Kinky Afro Blogg – David Djuphammar

skriven 2007-01-06

print

Våra samarbetspartners