Historien om SUPERMAN och den spanska inkvisitionen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I de flesta fall är de “making of”-filmer som ligger som bonusmaterial på dvd:er inget annat än förlängda trailers – ryggdunkarfilmer som går ut på hur otroligt duktiga alla inblandade är. Ofta är de trista och intetsägande.

“Look, up in the sky! The amazing story of Superman” (Warner) är i slutändan också reklam för nya “Superman returns” – men det tar nästan två timmar innan man kommer fram till detta. Om man är intresserad av amerikansk populärkultur är denna Bryan Singer-producerade dokumentär, med Kevin Spacey som berättare, väldigt underhållande och givande. Här skildras Stålmannens utveckling i serietidningar, på tv och på vita duken parallellt, och en massa personer får komma till tals; serieskapare, kulturhistoriker, skådespelare, till och med gamle KISS-hjälten Gene Simmons är med på ett hörn och berättar att han som barn brukade knyta ett badlakan om halsen och flyga ut från familjens soffa. Mängder med filmklipp visas, bland annat ur en aldrig visad tv-pilot där Stålmannen är en hund. Alla roller i den piloten innehades av utklädda dvärgar. Fantastiskt.

Apropå bonusmaterial: “Final destination 3” (SF) släpps direkt på dvd i Sverige. Den är varken bättre eller sämre än sina föregångare, ett gäng lagom irriterande tonåringar stryker med i härligt långsökta, utstuderade olyckor. Jag gillade i synnerhet de osedvanligt korkade bimbobrudarna som grillas i ett solarium, som straff för att de smugglar in en mugg läsk. Nej, fråga inte! Vi pratar otroligt långsökt här. I vilket fall – som bonusmaterial finns ett alternativ där man enligt menyn kan ändra rollfigurernas öden. Väljer man detta alternativ, får man singla slant inför varje olycka. Jag testade några gånger, men jag märkte absolut ingen skillnad vad jag än valde. Är det någon som vet om detta fungerar? Det vore ju onekligen väldigt häftigt om man verkligen kan påverka filmens handling.

Österrikiskt 1500-talsdrama, kan det vara något? Rättare sagt, Österrike är ett av de sex länder som ligger bakom europuddingen “Shadow of the sword” (Noble). För säkerhets skull är filmen på engelska, har brittiska karaktärsskådespelare i de större rollerna, och är inspelad i Budapest för att hålla kostnaderna nere. Den otympliga engelska originaltiteln är enligt förtexterna “The headsman – Shadow of the sword – A headsman’s tale”. Headsman betyder bödel och det är just vad huvudpersonen är. Den katolska kyrkan styr Österrike med järnhand och dessa makthungriga fundamentalister avrättar oskyldiga till höger och vänster med motiveringen att de är kättare och häxor. Bödelns sjukvårdskunniga fru och deras vänner blir utpekade, eftersom de utgör ett hot mot kyrkan. Steven Berkoff dyker upp som en inkvisitor från Spanien, den ondaste av alla. Berkoff är extremt bra på att spela ond, och tortyr övade han sig på 1985 när han strömförde Rambo. Fast den gången gick det inte så bra.

För 35 år sedan var filmer om häxjakten en populär europeisk b-filmsgenre. Inte så konstigt, det handlar om starka känslor, oskyldiga mot ren ondska, grovt våld och (i filmerna) vackra kvinnor, allt en sensationslysten publik krävde. I mångt och mycket är “Shadow of the sword” en mer påkostad variant av “The witchfinder general” och “Mark of the Devil”, om än mindre spekulativ. Det handlar om en intressant, fascinerande period, parallellerna till hur det går till i många länder än idag är många, och den här filmen får anses godkänd. Och så får vi återigen lära oss att det fanns gott om dvärgar i lustiga huvudbonader på 1500-talet.

Men alla som kan sin Monty Python vet ju att man känner igen en häxa på att hon väger mer än en anka. Det har filmmakarna glömt i “Shadow of the sword”.

skriven 2006-09-08

print

Våra samarbetspartners