SPÅRLÖST FÖRSVUNNEN: Mer exemplariskt extramaterial till folket

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Kommer ni ihåg den amerikanska thrillern “Spårlöst försvunnen” från 1993? Nej, jag tänkte väl det. Det var en särdeles slätstruken nyinspelning av en väldigt uppmärksammad holländsk film. Kiefer Sutherland spenderade större delen av filmen med att leta efter Sandra Bullock, som var den som var spårlöst försvunnen, Jeff Bridges var den illasinnade som låg bakom allt, och den i grunden spännande historien förstördes av ett påklistrat, lyckligt slut. Amerikanerna hade plockat över George Sluizer, som även skrev och regisserade originalet, baserat på en bok, och man kan ju undra vad Sluizer tänkte när han tvingades hollywoodanpassa slutet på det mest hemska sätt.

Efter långt om länge kommer nu den holländska versionen “Spoorloos” från 1988 på dvd (Sandrew Metronome) med titeln “Spårlöst försvunnen – The Vanishing”, och det här är en riktigt bra film som börjar närma sig klassikerstatus i sin genre. Rex och Saskia stannar vid en bensinmack, där Saskia plötsligt försvinner. Rex spenderar de kommande tre åren med att försöka hitta henne. Plötsligt kommer det vykort från kidnapparen som lovar att avslöja vad han gjort med Saskia. Till slut får förstås Rex reda på sanningen, men även om handlingen i stort sett är identisk med nyinspelningen, har originalet vett att sluta tidigare. En bra bit tidigare. Vill man ha ett glatt och upplyftande slut, rekommenderas man se en annan film, men den som söker en riktigt tung och mörk avslutning bör se den här otäcka filmen.

Härommånaden diskuterade jag extramaterial på dvd-filmer med några killar i filmbranschen. Det har gått troll i det här med extramaterial och ofta struntar jag i att titta på mycket av det. Under vår diskussion kom vi fram till att det oftast har att göra med huvudfilmens ålder. Extramaterialet på nya produktioner brukar främst bestå av vad man kan kalla förängda trailers: bakomfilmer som mest är en serie ryggdunkande pr för filmerna. Handlar det om äldre filmer; 10-15 år och tillbaka till filmens vagga, kan man dock hitta en hel del högintressant material – nygjorda dokumentärer och intervjuer, antika inspelningsreportage och liknande.

Exemplariskt extramaterial hittar man till exempel på nyutgåvan av romareposet “Ben Hur” (Warner) från 1959, som släpptes för ett tag sedan. Jag själv är inte filmens störste beundrare, visst är den maffig, men den är allt rätt seg emellanåt – den varar bortemot fyra timmar. Men det är såhär en filmklassiker ska presenteras på dvd. I förpackningen ligger fyra skivor. På de två första hittar man själva filmen, självklart med kommentarspår. På den fjärde ligger en lång rad dokumentärer, både nya och gamla. Och vad hittar vi då på den tredje skivan? Jo: hela den nära tre timmar långa stumfilmsversionen från 1925! Den här versionen är lika påkostad som den mer kända Charlton Heston-varianten, och det är kul att jämföra de två, eftersom det berömda sjöslaget och den ännu mer berömda hästkapplöpningen iscensattes av samma person i båda filmerna. Att man kan se Hestons armbandsur i en scen är dock en påhittad myt.

Men nu finns det ju faktiskt en och annan nyproducerad film som innehåller riktigt bra extramaterial. Och här gäller det att se upp. Väntar man på att en viss film ska släppas på dvd, är det ofta på sin plats och avvakta och kolla om den kommer att släppas i andra utgåvor. En av mina favoriter från förra året, är “Sin City”. Alla fans som köpte filmen när den släpptes på dvd i höstas kan känna sig blåsta. Nästa vecka kommer nämligen “Sin City special 2-disc edition” (SF) som innehåller både bioversionen och en arton minuter längre version, plus en massa bonusgrejor. Till exempel hittar vi både en filmskola och en matlagningskurs av och med Robert Rodriguez.

Och när vi ändå är inne på ämnet förra årets favoriter, kan man nu hyra ännu en av dessa i videobutikerna, eftersom “Crash” har släppts av Scanbox.

skriven 2006-02-17

print

Våra samarbetspartners