CANNES 2005: WALLACE & GROMIT har blivit långfilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Rapport från Cannes den 12 maj 2005.
En trend i Cannes de senaste åren, är att filmbolagen presenterar kommande filmer genom att visa cirka tjugo minuter långa hopklipp av dem. Detta har alltid varit vanligt på marknaden, dä köpare köper filmer i förväg, men numera anordnas även officiella galavisningar av dessa förlängda trailers. Anledningen till detta är antagligen att man på så sätt får fler filmstjaernor till Cannes och därmed större intresse från media – men nog kan det bli bisarrt när stjärnors och publiks intåg i biosalongen varar betydligt längre än filmen.

Ibland kan dessa hopklipp bli rätt förbryllande och missvisande – klassikern är när man för en del år sedan visade 40 minuter ur “Armageddon”, man fick hela filmen från början till slut i förkortat skick, och publiken låg dubbel av skratt. Ibland visar bolagen de första tjugo minuterna av den färdiga filmen, vilket är smartare.

En film som har premiär först i höst är “Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit” – en långfilm om de populära och oscarsbelönade lerfigurerna. Nick Park och Peter Lord är i Cannes för att promota sin film, och de gör det genom att visa tre utvalda, hysteriskt roliga scener för inbjuden press.

– I långfilmen har Wallace och Gromit nytt jobb, berättar figurernas skapare Nick Park. Nu driver de en skadedjursutrotningsfirma som heter Anti-Pesto. De är stadens hjältar och när det en natt plötsligt dyker upp en hårig best, en varkanin, måste Wallace och hans hund rycka ut. Det är väldigt mycket skräckfilmsreferenser i filmen.

Idag görs nästan all animerad film med hjälp av datorer, även traditionell tecknad film. Wallace & Gromit är däremot leranimerad – claymation, som det heter. Man knäpper ett par filmrutor i taget och figurerna flyttas ett par millimeter.

– Jag gillar leranimering, eftersom lera är bra när man vill få fram mänskliga känslor, säger Park. Men det är väldigt tidsödande. Vi presterar två, tre sekunder färdig film om dagen. Vi har hållit på i snart två år med den här filmen.

I “Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit” introduceras även ett par nya figurer, bland dem Lady Tottington och Victor Quatermaine, vars röster görs av Helena Bonham-Carter och Ralph Fiennes.

Men trots att animationsbolaget Aardvark främst är kända för claymation, kan de inte hålla sig ifrån datorer, och nästa år kommer deras datoranimerade laangfilm “Flushed Away” att ha premiär.

– Den filmen handlar om en stad som ligger under London, säger Nick Parks partner Peter Lord. Rollfigurerna är råttor den här gången. Efter hönorna i “Flykten från hönsgården” kommer råttor.

Råttan Roddy, vars röst görs av Hugh Jackman, blir nerspolad och hamnar i en underjordisk stad. Där träffar han den tuffa Rita, vars röst görs av Kate Winslet.

– Rita har egentligen Humphrey Bogarts roll i filmen, fortsaetter Lord. Roddy och Rita jagas sedan av den onde The Toad. Skurken är en padda, som en gång i tiden var prins Charles husdjur! Ian McKellen goer grodans röst.

Peter Lord passar aeven paa att avsloeja ytterligare en kommande film:”Crood Awakening”. Det är en förhistorisk grottmanskomedi, och för manuset står ingen mindre än John Cleese.

– “Crood Awakening” handlar om kulturkrockar, säger Lord. I synnerhet kan två områden i den här grottvärlden tolkas som England och Frankrike…

Mer än så berättar inte Peter Lord och Nick Park om denna planerade film, som än så länge inte har något premiärdatum.

Skriven 2005-05-12

print

Våra samarbetspartners