Kärlekens språk, en ny MODESTY BLAISE och DALLAS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Årets sista dag, granen har börjat barra, vi har tröttnat på glögg, farsan tar en kvällspromenad för att faktiskt köpa tidningen på riktigt och riskerar inte att missa tomten, och midsommarafton känns plötsligt inte längre alltför avlägset. Ett nytt år gömmer sig bakom husknuten och filmbolagen bullar upp efter ett par tomma veckor.

Trenderna under 2004 var asiatisk film, animé, tv-serier på dvd och spelfilmer baserade på serietidningar. Dessa trender är starka och lär hålla i sig även under 2005. Men vad kommer att släppas under de närmaste veckorna? Med några undantag handlar det inte om några större sensationer. Från skandinaviskt håll, kommer ett par av höstens svenska filmer, som “Fröken Sverige,” “Populärmusik från Vittula” och “6 points.” Intressantare, tycker i alla fall jag, är den danska “Den gode strømer,” ännu en film i den ofta gemytliga danskaction-genren. Kritiken i Danmark har varit blandad, men filmer med Kim Bodnia har en tendens att vara bättre än filmer utan Kim Bodnia. Åtminstone danska filmer. Bodnia är tjock och skäggig och bjöd mig på öl en gång, så jag gillar honom.

Av äldre skandinaviska filmer, släpps efter långt om länge Bo Widerbergs “Lust och fägring stor” på dvd. I det här sammanganget ska vi inte glömma bort att Klubb Super 8 Video kommer att släppa sin katalog på dvd under nästa år. Jag har inte fått något releasedatum än, men först ut är svenska kultklassiker som “Rymdinvasion i Lappland” och “Kärlekens språk” – Torgny Wickmans original och inte den surrealistiskt usla, nya versionen med Regina Lund i gökform. En tidigare inte släppt titel från KS8, är “Exponerad” med Christina Lindberg, Heinz Hopf, Siw Ericks och med musik av Bernt Egerbladh. Tor Isedal är också med och åker på stryk.

Jag har en tendens att ständigt återkomma till filmer baserade på tecknade serier. I januari släpps en film som säkerligen kommer att få många svenskar att rusa till videobutikerna – nämligen “Modesty Blaise.” Nej, det handlar inte om den knasiga 60-talsversionen med Monica Vitti, utan om en helt ny film, regisserad av Sam Raimis gamle polare Scott Spiegel, och producerad av Modestyfantasten Quentin Tarantino. Märkligt nog är filmen producerad direkt för dvd-marknaden; jag läste någonstans att Miramax lät göra den endast för att behålla rättigheterna till figuren. Jag har själv inte sett filmen ännu och återkommer så snart den dykt upp, men Modesty är fortfarande så populär i Sverige – framförallt bland tjejer – att hon ensam ser till att tidningen Agent X9 kan utkomma månad efter månad, år efter år.

Filmversionen av världens bästa västernserie, “Blueberry” i regi av Jan Kounen och med Vincent Cassel i huvudrollen, dyker också upp på dvd om ett par veckor. Tyvärr är det här en av årets största floppar i Frankrike och filmen har inte mycket gemensamt med serien. Det fortsätter att välla ut tv-serier på dvd. Först ut nästa år är bland andra de engelska klassikerna “Inte Aktuellt” och “Hemma värst,” samt några avsnitt om kommissarie Morse. Vår svenske kommissarie Winter dyker upp han med, men jag tycker inte att han håller någon högre klass.

Den första säsongen av “Dallas” släpps, till glädje för alla som vill se rejäla gamla såpor, men i vecka två hamnar även decenniets mest givna köp på dvd, nämligen världens bästa tv-serie någonsin, alla kategorier: “Snobbar som jobbar.” Den som inte håller med kan säkert beställa “Hem till gården” eller något annat häftigt från England.

Och snälla, se nu till att inte smälla så förbannat i natt. Jag är för gammal för att tycka det är speciellt roligt. Ska du tvunget bränna av raketer, vidtag säkerhetsåtgärder och bär cykelhjälm, broddar och stingpinne. Dina vänner lär då säga upp bekantskapen, men det är det kanske värt. Gott nytt år!

skriven 2004-12-31

print

Våra samarbetspartners