KIRSTEN DUNST – redan ett garvat skådisproffs

Klicka på bilden, för att se hela bilden

När hon var tolv år gammal slog Kirsten Dunst igenom i skräckfilmen “En vampyrs bekännelser”. Det var en roll som bland annat krävde att hon skulle kyssa sin motspelare Tom Cruise, och i flera intervjuer berättade hon om hur äcklig hon tyckte att hela proceduren var. Numera har hon ändrat sig. Hon säger:

– Nu gillar jag att kyssas. Nu är jag 19 år gammal, och naturen har så att säga tagit ut sin rätt.

Trots att hon alltså ännu inte fyllt 20 (den födelsedagen inträffar den 30 april 2002), har Kirsten Dunst redan en mycket imponerande meritlista. Förutom en rad gästspel i TV-serier som “Star Trek: The Next Generation” och “Cityakuten” har hon gjort större och mindre insatser i inte mindre än 38 (!) TV- och biolångfilmer. Efter “En vampyrs bekännelser” – som var hennes sjätte långfilm – har vi kunnat se henne i bland annat “Wag the Dog”, “Small Soldiers”, “Virgin Suicides”, “Drop Dead Gorgeous”, “Bring It On”, “Dick”, “Get Over It” och “Crazy/Beautiful”. Under nästa år kommer vi att få se henne mot Tobey Maguire i “Spindelmannen”.

Den här månaden är hon videoaktuell i “Get Over It”. Huvudpersonen spelas av Ben Foster. Han har precis förlorat sin flickvän och är redo att göra allt för att få henne tillbaka. Då upptäcker han sin bästa kompis lillasyster (Kirsten Dunst), och börjar bli förälskad i henne. Under inspelningen blev Foster och Dunst ett par även på riktigt. Och när hon gjorde “Spindelmannen” blev hon ett par med Tobey Maguire.

– Visst tänder det ofta till mellan skådespelare, säger hon.
Men det är svårt i den här branschen. Ofta misstar man personkemi under inspelningen för äkta kärlek. Man tror att det kan vara äkta, sedan upptäcker man att man inte ens har något vettigt att säga varandra. Man har ingenting gemensamt. Det var bara sexuell spänning.

Dunst började i showbusiness redan när hon var tre år gammal, då hon gjorde den första av det som till sist skulle bli mer än sjuttio TV-reklamfilmer. Hon gjorde sin filmdebut som sjuåring i en biroll i den av Woody Allen, Francis Ford Coppola och Martin Scorsese regisserade “New York Stories”. Karriären tog sedan riktig fart fem år senare med rollen som den unga vampyren som slår följe med Tom Cruise och Brad Pitt i den underskattade “En vampyrs bekännelser”. Rollen gav henne en Golden Globe-nominering och MTV:s pris för bästa genombrott. Året därefter blev hon av People Magazine utnämnd till en av världens 50 vackraste människor.

Numera är hennes föräldrar skilda och Dunst tycker att det är bra.

– Varför ska man hålla ihop för barnens skull? Det skadar mer om de bara bråkar hela tiden. Jag bor hellre med en förälder och hälsar på den andre och vet att båda är lyckliga.

Dunst bor med sin mamma i Los Angeles och säger att hon ofta bråkar med sin pappa och att de inte riktigt kommer överens. Hon älskar sin mamma och blir ledsen när folk tror att modern bara vill utnyttja sin berömda dotter och hennes pengar.

– Det stör mig inte att det är jag som försörjer familjen. Däremot gör det mig ledsen om folk tror att min mamma utnyttjar mig. Fast jag försöker strunta i det.

Hon har arbetat med att göra olika sorters av film sedan hon var tre år gammal, och har naturligtvis missat en riktig barndom. Eller?

– Jag har inte missat något. Mitt liv har varit helt normalt. Åtminstone för mig. Mamma såg till att jag gick i vanlig skola, hade vanliga vänner och att ingen som jag umgicks med var i showbusiness. Ibland hade jag privatlärare under inspelningarna, men oftast gick jag i helt vanliga skolor.

När “Spindelmannen” når biograferna någon gång under 2002 – filmen måste klippas om eftersom man ska ta bort en actionsekvens som utspelades mellan de två World Trade Center-tornen i New York -kommer Kirsten Dunst att löpa stor risk att bli storstjärna. Hon säger:

– Det skrämmer mig lite. Efter den filmen måste jag vara smart och bara göra filmer som är perfekta för mig, och inte för många.

Gunnar Rehlin
skriven 2001-00-00

print

Våra samarbetspartners