CUBA GOODING JR. slog igenom i Jerry Maguire

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Året var 1996 och plötsligt lärde vi oss uttrycket “Show me the money”. Filmen hette “Jerry Maguire” och från början uppmärksammades den mest för att titelrollen spelades av Tom Cruise. Men filmen kom inte bara att befästa dennes popularitet, utan den gav också tre andra deras definitiva genombrott – regissören Cameron Crowe, den kvinnliga huvudrollsinnehaverskan Renee Zellweger samt den för de flesta tidigare tämligen okände Cuba Gooding Jr.

Filmen gav honom en Oscar för bästa manliga biroll, och såg till att han snabbt blev en av USA:s flitigast anlitade svarta skådespelare. Nu i vinter kan vi se honom på video i både “Pearl Harbor” och “Men of Honor”.

I “Jerry Maguire” spelade Cuba Gooding Jr den snabbpratande fotbollsspelare som är den ende som stannar kvar hos sportagenten Jerry Maguire när denne blir sparkad från sitt jobb och hela livet rasar omkring honom. Och telefonsamtalet mellan de båda, när Gooding får Cruise att allt högre skrika “Show me the money!” har blivit en modern klassiker. Även om det är Cruise och Zellweger som har huvudrollerna i filmen, är det nog just Cuba Gooding Jr som de flesta kommer ihåg.

Eftersom han har ett Jr efter sitt namn, innebär det att det också finns en Cuba Gooding Sr. Denne är sångare och sjöng i gruppen The Main Ingredient, vars stora hit var “Everybody Plays the Fool”.

Cuba Jr föddes i New York-stadsdelen Bronx den 2 januari 1968. Han ville tidigt syssla med showbusiness, och 1984, när han var sexton år gammal, var han en av de ungdomar som breakdansade under avslutningsceremonin efter OS i Los Angeles.

1988 gjorde han sin filmdebut med en liten roll i Eddie Murphy-komedin “En prins i New York”. Tre år senare var han med i numera lätt kultförklarade “Boyz ‘n the Hood” och året därefter mötte han för första gången Tom Cruise på bioduken i rättegångsdramat “På heder och samvete”. Vi kan nog anta att samarbetet där åtminstone till viss del låg bakom att Cuba fick rollen i “Jerry Maguire”. Tom Cruise har ju en del att säga till om.

Efter “Jerry Maguire” har han som sagt blivit en av USA:s mest anlitade och högst betalda svarta skådespelare. Men han har offentligt klagat över att många av de rollerbjudanden han får är stereotypa, att han får roller där det viktiga är att han är svart, inte att den rollfigur han ska spela känns som en sammansatt person.

Ett exempel på det är rollen i “Pearl Harbor”, där han spelar en soldat som utför hjältedåd under den japanska attacken. Men Cuba Gooding Jr får ingen möjlighet att ens försöka fylla rollen med kött och blod. Han förblir en staffagefigur, som då och då skymtar förbi mitt i stridslarmet.

Då har han mer att göra i “Men of Honor”. Även den filmen är baserad på verkliga händelser. Cuba spelar Carl Brashear, som blev den förste svarte som genomgick den marina dykarutbildningen i USA. Men det skedde verkligen inte utan motstånd. Tvärtom – Brashear blev misshandlad och förolämpad av rasistiska rekryter, och hans befäl dolde inte att de helst såg att han så snabbt som möjligt övergav sina planer på att bli någonting inom det militära.

Ett av dessa befäl spelas i filmen av Robert De Niro. Han är en bitter man, som länge verkar vara lika negativ till Brashear som alla andra, men som till sist visar sig ha det gamla beprövade hjärtat av guld och ett oväntat sinne för fair play.

Det kan noteras att Cuba Gooding Jr för rollen i “Men of Honor” betalades med ett par miljoner dollar, det vill säga runt tjugo miljoner kronor. För sin första filmroll lär han ha fått 32 000 dollar, i dagens penningvärde liktydigt med ungefär 350 000 kronor. Kom inte och säg att det inte lönar sig att bli Oscarbelönad.

Nu i vinter kan vi se Cuba Gooding Jr på bio i Ben Stillers riktigt roliga komedi “Zoolander”. Där spelar han – sig själv. I en riktig roll hittar vi honom i “Boat Trip”, som kommer att få premiär någon gång under 2002. Noteras kan också att herr Gooding Jr är gift, att hustrun heter Sara och att de har två barn. Och vi får definitivt inte glömma att han 1997 av den amerikanska tidskriften People valdes till en av de 50 vackraste människorna i världen.

Gunnar Rehlin
skriven 2001-??-??

print

Våra samarbetspartners