MOTHER, COUCH – välgjord men något saknas

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Niclas Larsson
Skådespelare: Ewan McGregor, Rhys Ifans, Lara Flynn-Boyle, Ellen Burstyn
Premiär: 2024-07-05
Betyg: 2

“Mother, Couch” är en särpräglad film som tar sig an ett ovanligt och fantasifullt ämne. Trots ett imponerande skådespelaruppbåd med namn som Ewan McGregor, Rhys Ifans, Lara Flynn Boyle och Ellen Burstyn, känns filmen ofta distanserad och oförmögen att engagera.

Regissören Niclas Larsson har försökt överföra den svenska romanens känsla och ton till duken, men resultatet är blandat. Filmens långsamma tempo och den till synes triviala konflikten – en mor som vägrar lämna en soffa i en möbelaffär – gör det svårt för tittaren att bli helt investerad i berättelsen. Även om filmen bär på subtila insikter om familjeband och personliga demoner, är dessa ögonblick för få och spridda för att skapa en verkligt fängslande upplevelse.

Skådespelarnas insatser är dock anmärkningsvärda. Ellen Burstyn, i rollen som modern, levererar en stark prestation som förkroppsligar både styrka och sårbarhet. McGregor, Ifans och Boyle gör sitt bästa med det material de har, och deras dynamik som syskon ger några av filmens mest genuina ögonblick.

Visuellt är “Mother Couch” välgjord, med noggrant komponerade bilder och en stämningsfull atmosfär som ibland lyckas höja filmen över sin annars tröga berättelse. Larsson visar prov på en god visuell känsla, men det räcker inte för att kompensera för den bristande narrativa drivkraften.

“Mother Couch” är en film med ambitioner och potential, men den lyckas aldrig riktigt fånga in sin publik. Trots en stark ensemble och en intressant premiss, känns filmen ofta diffus och otillfredsställande. För dem som är intresserade av familjedrama med en udda twist kan den vara värd att se, men för de flesta kommer den troligen att lämna en känsla av att något saknas.

print

Här kan du se MOTHER, COUCH (2024)

Våra samarbetspartners