LATE NIGHT WITH THE DEVIL – roligt och obehagligt om besatt flicka på talk show

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Cameron och Colin Cairnes
Skådespelare: David Dastmalchina, Laura Gordon, Ian Bliss, Fayssal Bazzi, Ingrid Torelli
Premiär: 2024-06-14
Betyg: 4

Jag måste säga att jag är lite förvånad över att skräckfilmen Late Night with The Devil går upp på bio i Sverige. Inte för att det är en dålig film som inte förtjänar att biovisas, tvärtom, men den här filmen visades på en lång rad festivaler förra året, och den hade reguljär biopremiär i USA och ett flertal andra länder i mars i år.

Filmen ligger sedan länge ute på diverse utländska streamingtjänster, om än inte på några svenska, vilket jag kollade upp innan jag började skriva den här texten.

Late Night with the Devil är en omtalad och hajpad film. Den har fått lysande kritik. Stephen King har rekommenderat den (fast han kan ibland å andra sidan rekommendera de mest märkliga filmer).

Inspelad i Australien

Det här är en australisk-amerikansk/arabisk samproduktion. För manus och regi står de australiska bröderna Cameron och Colin Cairnes, filmen är inspelad i Australien, och flera av de medverkande skådespelarna är australier.

I huvudrollen ser vi dock David Dastmalchian, som är amerikan, vi känner igen honom från THE SUICIDE SQUAD, OPPENHEIMER och en rad andra filmer, och filmen utspelar sig i USA – närmare bestämt i en TV-studio i USA.

13-årig flicka besatt av ond demon?

Dastmalchian spelar talk show-värden Jack Delroy, som leder programmet Night Owls, vilket tävlar med bland andra Johnny Carson om att vara populärast.

Året är 1977 och både Delroy och programmet är nere i en svacka. Nu gäller det att locka tillbaka tittarna. Det är Halloween, och Jack Delroy och hans producenter har förberett ett program anpassat för detta – ett program om det övernaturliga. Delar av publiken är utklädda, humöret är på topp, studioorkestern spelar, Delroys sidekick Gus (Rhys Auteri) drar vitsar.

Först ut är den synske Christou (Fayssal Bazzi), som kan prata med döda, därefter kommer trollkonstnären och hypnotisören Carmichael Haig (Ian Bliss), som nu ägnar sig att avslöja bluffar. Sist ut är parapsykologen June (Laura Gordon), som har skrivit en bok om den 13-åriga flickan Lilly (Ingrid Torelli), som är besatt av en ond demon. June har Lilly med sig till studion. Allt som kan gå fel under kvällen går fel. Oh boy, går allt fel!

Ser ut som talk show från 70-talet

Late Night with the Devil är en mockumentär. På sätt och vis tillhör den även found footage-genren. Det vi får se är nämligen programmet som direktsändes 1977 och som chockade Amerika. Allt är förstås fejk, det är inget riktigt program – men, det här ser verkligen ut som en gammal talk show från 70-talet, med samma videokvalitet. Under programmets reklampauser visas svartvita ”dokumentära klipp” där vi får se vas som sker bakom kulisserna.

Besynnerlig och oroväckande stämning

Jag har egentligen bara en anmärkning på den här filmen, och det är att det är lite för uppenbart att det inte är ett riktigt TV-program – det är lite för uppenbart att gästerna är skådespelare som fäller författade repliker.

I övrigt är det här jättebra. Late Night with the Devil är en ganska unik skräckfilm. Utan att vara ett regelrätt skräckkomedi lyckas den vara genomgående rolig – samtidigt som den faktiskt är lite obehaglig. Det som sker i programmet är rätt kul, men det vilar en besynnerlig, oroväckande stämning över det hela. Ingrid Torelli är jättebra som den besatta flickan, hon sitter och ler in i kameran och säger konstiga saker.

Passa på att se den på bio

En lång, lång rad produktionsbolag är inblandade och deras logotyper visas i början av filmen. Roligast är Future Pictures – på deras skylt står det Future Pictures – since 2068”.

Passa gärna på att se Late Night with the Devil nu när den går på bio! Om du nu inte redan har sett den. Stora delar av målgruppen verkar redan ha gjort det…

print

Här kan du se Late Night with the Devil (2024)

Våra samarbetspartners