HIT MAN – mer romcom än action

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Richard Linklater
Skådespelare: Glen Powell, Adria Arjona, Austin Amelio, Retta , Molly Bernard
Premiär: 2024-05-31
Betyg: 4

Redan 2001 dök det upp en lång artikel av Skip Hollandsworth i tidskriften Texas Monthly om Gary Johnson, skrivbordsnissen som extra knäcker som en fejkad kontraktsmördare.

Gary Johnson är en man som ingen lägger märke till. Han är av medellängd väger lagom mycket, har ett alldagligt utseende och kör en helt vanlig bil. Alltså ingen som sticker ut. Gary Johnson försvinner i mängden.

Hitman med en rad olika alias

Med andra ord är Hit Man baserad på en sann historia och huvudpersonen heter såklart Gary Johnson. Det måste dock påpekas att hitmannen Gary Johnson har en rad alias också, och alla dessa består av en hel rad olika personligheter. Allt för att matcha klientens egen karaktär.

Osannolik sann story

Kommer osökt att tänka på filmen The Hunting Party, en annan story som baserades på en tidningsartikel, just för den osannolika storyn som är sann. Men nu är det ju en film vi snackar om, och då måste storyn vara lite mer filmisk.

På pappret ser det ut som om det kunde bli en riktigt häftig actionrulle, men det hela mynnar ut i en romantisk komedi.

Rekryterad för att låtsas

I korthet kan man beskriva handlingen så här: College professorn Gary Johnson (Glen Powell, som vi senast såg i Anyone But You och Top Gun: Maverick) blir av en slump rekryterad att låtsas vara en kontraktsmördare för den lokala polisens räkning, och i samma stund kunderna skriver under kontraktet blir de arresterade.

Övergår åt romantiska hållet

När sedan en av de potentiella kunderna Maddy Masters (Adria Arjona, har bland annat setts i Andor). blir övertalad att INTE fimpa sin äkta hälft övergår relationen mer åt det romantiska hållet. Dock börjar en av poliskollegorna, Jasper (Austin Amelio, Dwight i The Walking Dead) ana lite ugglor i mossen…

Inga lösa trådar någonstans

Filmen är oerhört underhållande och läser man sedan bakgrundsstoryn, så blir det mer som grädden på moset. I stort sett funkar allt. Det finns inga lösa trådar någonstans. En film att se om.

print

Här kan du se Hit Man (2024)

Våra samarbetspartners