UNFROSTED – jättekonstigt och dumt i gräll komedi

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jerry Seinfeld
Skådespelare: Jerry Seinfeld, Melissa McCarthy, Jim Gaffigan, Hugh Grant, Amy Schumer
Land: USA
År: 2024
Genre: Biografi, Historia, Komedi
Längd: 93 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 1

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion. En gång för länge sedan sa en tjej till mig att hon tyckte att jag påminde om Jerry Seinfeld. Inte till utseendet, men till sättet. Jag minns inte exakt vad hon sa, men jag tror att hon fick med ”sarkastisk”. Tja, det stämmer kanske, jag vet inte.

TV-serien Seinfeld är en av få serier jag sett samtliga avsnitt av. Numera tittar jag inte så ofta på Seinfeld, kanske för att jag sett avsnitten lite för många gånger, men det är en serie jag verkligen älskade när den visades på 90-talet – och det var en serie jag kunde relatera till.

Motsvarigheter från Seinfeld

Jag och mina kompisar pratade ofta om att vi kände igen oss och vårt umgänge i Jerry och persongalleriet i hans program. ”Har du tänkt på att han är precis som George Costanza?” kunde vi säga om någon som inte var närvarande. Det var nog bara Kramer som inte hade någon motsvarighet. Tror jag.

Jävligt dålig regidebut

Häromdagen fyllde Jerry Seinfeld 70. Igår var det premiär för hans regidebut. Han har inte bara regisserat Unfrosted, han är en av manusförfattarna, han är en av producenterna, och han spelar huvudrollen.
Oj, vad jag blev besviken på Unfrosted. Den här filmen är jävligt dålig!

Konkurrens mellan frukostflingeföretag

Unfrosted handlar om hur Kellogg’s skapade Pop-Tarts, en produkt jag aldrig smakat. Pop-Tarts är ett slags platt paj man värmer i brödrösten. Det verkar rätt äckligt. Jerry Seinfeld spelar Bob Cabana, som har en högt uppsatt position på Kellogg’s, ett frukostflingeföretag som ständigt konkurrerar med ett annat stort frukostflingeföretag, Post, i samma stad.

Gräll komedi

Jag hade förväntat mig att Unfrosted skulle vara en lättsam och kul film om hur det verkligen gick till när de uppfann Pop-Tarts – men där sket jag mig allt på tummen. Seinfeld har istället gjort en gräll komedi där i princip allting verkar uppdiktat. Bob Cabana har inte existerat, rollfiguren bygger på William Post, Pop-Tarts skapare som dog 96 år gammal i februari i år.

Blir jättekonstigt och dumt

Filmen inleds utmärkt, det är bra en minut eller två. Det är 1963 och en pojke går in på en mjölkbar, där han sätter sig bredvid Cabana vid disken. Den här scenen ser ut som en bild av Norman Rockwell, vilket jag uppskattade. Det här verkar ju lovande!… Men så börjar de prata och det blir jättekonstigt och dumt.

Framstår som Willy Wonka-fabriker

Seinfeld och hans medförfattare satsar på extrema överdrifter. Hela tiden. Det går så långt att Kellogg’s och Post nästan framstår som Willy Wonka-fabriker. De lyckas till och med att av misstag uppfinna en pasta som är levande! Filmen försöker vara kul, knäpp och knasig hela tiden – men nästan ingenting alls är roligt. Nya idéer till produkter får Cabana av två barn som äter sopor i containrarna utanför Kellogg’s och Post.

Misslyckat satiriskt inslag

Hugh Grant spelar en Shakespeare-skådespelare som livnär sig på att vara tigern Tony i reklamfilmer for Frostflingor (som jag faktiskt inte vet vad de heter i Sverige nuförtiden. Frosties? Frosted Flakes?). En lång rad flingmaskotar – som till exempel Snap, Crackle och Pop, medverkar. I ett misslyckat satiriskt inslag stormar missnöjda maskotar Kellogg’s i ett försök att efterlikna stormningen av Capitolium, och tigern Tony ska då likna den där ”shamanen”.

Lång rad kända namn medverkar

Jerry Seinfeld gör Bob Cabana likadant som sitt alter ego Jerry i TV-serien. Han till och med knyter näven och väser namnet på en person han inte gillar, så som Jerry brukar göra när han pratar om Neuman.

En lång, lång rad kända namn medverkar. Melissa McCarthy gör en kvinna som samarbetar med Cabana, Amy Schumer är boss för Post, Christian Slater och Peter Dinklage är mjölkbud som försöker sabotera för Kellogg’s, Thomas Lennon spelar mannen som uppfann Sea-Monkeys, James Marsden, Sam Hamm och flera andra dyker upp i småroller.

Men det spelar ingen roll hur många kända personer som medverkar. Det här är bara dumt och fånigt. Unfrostedär nästan uppseendeväckande skrattbefriad.

Sympatiserade med Ku Klux Klan

Det slår mig satt jag gärna hade sett en film om företaget bakom Sea-Monkeys. Han var visst rätt kontroversiell, mannen bakom företaget, han hade en del obehagliga åsikter – han sympatiserade med Ku Klux Klan och andra, liknande organisationer. Snacka om smolk i Sea-Monkeys-akvariet.

print

Här kan du se Unfrosted (2024)

Våra samarbetspartners