STORMSKÄRS MAJA – gripande om styrka och överlevnad

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Tiina Lymi
Skådespelare: Amanda Jansson, Linus Troedsson, Desmond Eastwood, Christian Fandango Sundgren, Tobias Zilliacus
Premiär: 2024-04-18
Betyg: 4

En bländande vacker skildring i en perfekt balanserad takt, där Amanda Jansson strålar i havsbanden.

1976 lyfte Åke Lindmans TV-serie om Stormskärs Maja den vackra skärgårdsmiljön på Åland till nya höjder. Serien, baserad på Anni Blomqvists romaner om fiskarparet Maja och Jannes liv mellan åren 1842-1899, fångade hjärtan och sinnen.

Bortgift som 17-åring

Nu återvänder denna episka saga i en storslagen filmatisering av och om skärgårdsflickan Majas öden på det vindpinade Stormskäret. Vi följer den något blyga och disträa Maja, gestaltad av den talangfulla Amanda Jansson, där hon som 17-åring blir bortgift med Janne (Linus Troedsson). Denne unge fiskare som delar hennes oro och nervositet inför detta ofrivilliga livsval, där deras framtid är förutbestämd till ett liv på de avlägsna skären i sin strävan att försörja sig genom fiske.

Gripande om styrka och överlevnad

Deras dagliga kamp mot naturens hårda villkor gestaltar sig ur flera dimensioner för att smälta samman med ögonblick av lycka och kärlek. allt format till en gripande berättelse om styrka och överlevnad.

Från skrockfull till handlingskraftig

Detta kunde bli en segdragen berättelse där skuggorna hinner ikapp årstiderna och snön aldrig hinner smälta undan, men i regissören Tiina Lymis händer växer både historien och Majas karaktär. Från en skrockfull ung mö till en handlingskraftig kvinna vars kamp, vilja och kärlek skapar en styrka som står upp mot stormens krafter i de yttersta skären.

print

Våra samarbetspartners