GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE – who you gonna call?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gil Kenan
Skådespelare: Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Kumail Nanjiani
Premiär: 2024-04-03
Betyg: 3

Så var det dags för femte filmen om spökfångargänget från New York. Ettan är legendarisk. Tvåan var väl en ok uppföljare. Trean var en reboot med ett tjejgäng som spökjägare och medväldigt lite anknytning till originalet. Fyran hade däremot lite större koppling till ettan då det är Harold Ramis rollfigur Egon Spenglers familj som dragit på sig overallerna….

I femman är det återigen familjen Spengler som har huvudrollen och återigen är det Ant-Man förlåt Gary Grooberson alias Paul Rudd som är familjens nye pappa.

Samma rollbesättning som i fyran

På tal om Marvel så har som bekant även mamma Callie Spengler, Carrie Coon varit med i MCU i rollen som Proxima Midnight. Grabben Trevor Spengler, Finn Wolfhard i sin turr, känner säkert de flesta igen från Stranger Things. Däremot är väl dottern Phoebe Spengler alias McKenna Grace ganska okänd för gemene man. Med andra ord talar vi om samma rollbesättning som i fyran Ghostbusters: Afterlife.

Ond ande lägger på is

Handlingen grå i korthet ut på att Ghostbusters ligger risigt till hos stadens Borgmästare. Denne gör allt för att stänga ner deras verksamhet, och mitt i allt detta råkar någon släppa lös den den onde anden Garraka. En av Garrakas egenskaper är att kunna lägga marken och allt annat både under sig och på is.

Folk från originalfilmen

Till sin hjälp får familjen Spengler återigen de gamla bekantingarna i Spökjägarbranschen Peter Venkman (Bill Murray), Ray Stantz (Dan Aykroyd) och Winston Zeddemore (Ernie Hudson). Även litet annat folk hämtade från originalfilmen dyker upp.

Man har även lyckats få med pappan Dr. Egon Spengler (saligen bortgångne Harold Ramis) på ett hörn. Så när frågan “Who you gonna call?” ställs så är ju svaret självklart…

Mycket CGI och annat trixande

Sammanfattingsvis får man nog säga att denna skapelse tedde sig klart bättre än vad jag trott på förhand. Sedan vet man förvisso att det kommer att vara mycket CGI och annat trixande redan innan filmen börjar rulla, men det funkade. Trots allt.

Ett helt ok hantverk

Utöver detta är bara det faktum att filmen klockar in på under två timmar också något positivt.

Sedan att en hel del andra bekanta, men icke omnämnda ansikten också figurerar gör inte saken sämre. Därmed inte sagt att vi talar mästerverk här, men ett helt ok hantverk är det hel trots allt.

print

Våra samarbetspartners