LORDI, Plan B, Malmö den 16 mars 2024 – underhållande mello-metal

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Med dräkter och utstyrsel som fått KISS att blekna stod de forna Mellovinnarna LORDI på scen. Det är nu 18 år sen bandet vann detta spektakel, men bandet släpper fortfarande ut nya plattor i parti och minut.

Jag vet inte hur seriösa bandet egentligen är, men hela showen med dräkter är väldigt oförarglig och det hade passat lika bra att uppträda på Allsång på Skansen, Sweden Rock eller på något barnkalas med onödigt hög budget.

Underhållande mellansnack

Mr. Lordi håller konstant låda och mellansnacket på bruten svenska gick absolut hem då gensvaret från publiken blev stort.

Produktiva på skivfronten

Men musiken då? Ja, det är trallvänliga rocklåtar med catchy refränger om vartannat. Från den inledande Unliving Picture, Lucyfer och Bloodred Sandman. Från senaste plattan spelades My Heaven is Your Hell. Och när vi ändå tar upp deras produktion kan man ändå inte imponeras av hur mycket plattor de har släppt.

2023 släpptes deras 18:e platta och plattan innan dess från 2021 bestod inte mindre än av sju kompletta album. Läste att de ville ha 10 plattor i detta släpp, men skivbolaget tyckte det blev för mycket. Slå det! Vid något tillfälle ska jag lyssna in den…

Läskiga monster – om man är 3 år

Men tillbaka till konserten. Det var läskiga intron och halvtokiga mellanspel som påminde om The Rocky Horror Picture Show eller annat där någon av bandmedlemmarna tramsade runt. Samt då med en skvätt teaterblod.

Ingen brist på idéer och galna upptåg. Dracoolove och Scarecrow hade kunnat vara något som Alice Cooper skrivit innan lunch. För att sen refusera idéerna. Ja, det svängde, men låtarna saknade tyvärr lite bett.

Röksprutande orm

Till Wake the Snake blev det mera läskigheter och Mr. Lordi kom ut med en gigantisk orm som sprutade rök. Eller nä, nu blev det blev lite väl mycket barnkalas över konserten.

Who’s your Daddy är en av deras större hits från genombrottsplattan från 2006 och den låten håller bra fortfarande.  Dock föll den musikaliska kvalitén åter med låtar som Kalmageddon och Shotgun Divorce vilken mer kändes som utfyllnad.

Det bästa till sist

Konserten började närma sig slutet och bandet sparade självklart det bästa till sist. Devil is a Looser blev en stor hit och håller lyfte konserten rejält.

Även Monsterman ligger med på den högre skalan av bra låtar och det är allsång för hela slanten. Klart medryckande. Och efter detta, vad finns då kvar? Jo, deras absolut största hit som då självklart är Hard Rock Hallelujah. Det finns en anledning att den fortfarande känns lika bra efter arton år. Den har allt det en bra rocklåt skall innehålla.

Även om de bara gjort den här låten hade de ändå kunnat turnera vidare. Och i de sista minuterna på konserten sprutades det ut konfetti till barnen, förlåt publiken. Sedan var kalaset slut och alla gick hem nöjda och belåtna.

Lite sammanfattning?

Det här var ett kul och underhållande band som absolut skrivit in sig i mellohistorien. Dock har de inte lyckats (eller brytt sig?) att hålla låtskrivandet på högsta nivå. Låtarna är inte dåliga men det fastnar inte tillräckligt. Med tanke på att de har släppt så mycket musik var de ändå tvungna att spela en handfull låtar på en konsert som mest kändes som utfyllnad.

Kanske lite hård kritik, men den som kan nämna mer än tre låtar med Lordi vinner en lunch.

print

Våra samarbetspartners