HANTERINGEN AV ODÖDA – långsam, men stark zombie-rulle enbart för de djupsinniga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel; Håndtering av udøde (Handling the Undead)
Regi: Thea Hvistendahl
Skådespelare: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Bahar Pars, Bjørn Sundquist, Bente Børsum
Premiär: 2024-03-15
Betyg: 4

Att använda en populär genre och karaktär som medel att att nå målet att berätta något väsentligt eller dela med sig av något som man antar når en begränsad publik är inget unikt. Klassikern är kanske Jean-Luc Godards framtidsvision av det “storebror ser dig” samhälle vi nu är på väg in i Alphaville (1965), Lösningen var lika enkel som genial han lät samtidens actionhjälte nummer ett James Bonds föregångare Lemmy Caution personifierad av Eddie Constantine föra ut budskapet om framtidens gissel.

En annan genre som alltid har stor publik och lämpar sig för att utveckla existentiella frågor är skräckfilmen där naturligtvis Frankenstein utgör det ultimata kvittot. Det var inte George Romero som var urfader till zombie-genren med The Night of the Living Dead, men varken tid eller plats räcker att utveckla voodoo, zombies och ursprunget på Haiti och Kuba då Romeros syn på saken är alltför accepterad som den eviga sanningen hos de flesta skräckfilm fantaster.

Filmatisering av John Ajvide Lindqvist

När nu Thea Whistendahl gör sin långfilmsdebut blir det med en seriös skräckfilm med zombietema Hanteringen av odöda, en filmatisering av John Ajvide Lindqvists (Låt den rätte komma in) roman.

Statisk energi väcker de döda

Det finns som bekant många sätt att återuppväcka de döda, och de flesta har Hollywood betat av så varför göra det svårt för sig. Oslo mörkläggs och bilar börjar utan anledning att tuta på gatorna. Det handlar alltså om  statisk energi av sådan kraft att de döda bokstavligt talat vaknar till liv igen.

Det kusliga ligger i det långsamma tempot

Detta är en ointressant orsak därför att det hela romanen bygger på är konsekvensen att de levande får återse sina kära bortgångna igen, och nej de börjar inte sätta tänderna i varandra som i Living Dead rullarna. Filmen är kliniskt ren från effekter och klichéer och det kusliga ligger i det långsamma tempot och det underliggande obehaget när kameran zoomar runt på alla tänkbara och otänkbara ställen.

Finns med oss igen som ett tomt skal

I centrum står tre familjer som var för sig får erfara närvaron av en död person som betyder mycket för dem, och som de accepterat som borta för all framtid. Men så plötsligt finns de med oss igen, om än bara som ett tomt skal utan själ och de egenskaper de en gång hade.

Får erfara att leva två gånger

Många starka prestationer med Renate Reinsve som Anna, som förlorat sin lille son och Anders Danielsen Lie och Bahar Pars som ett äkta par där hon får erfara hur det är att leva två gånger.

Det finns anledning att avrunda med en liten rekommendation respektive varning. Ni som brukar gå långa omvägar runt skräckfilmer för mer djupsinniga filmer låt inte lura er ni har kommit rätt medan ni andra som förväntar er en Romero-rulle; stanna hemma.

print

Våra samarbetspartners