FIVE NIGHTS AT FREDDY’S – dockskräck med bäst före datum på 80-talet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Emma Tammi
Skådespelare: Josh Hutcherson, Piper Rubio, Elizabeth Lall, Matthew Billard, Mary Stuart Masterson
Land: USA
År: 2023
Genre: Skräck, Mysterium, Thriller
Längd: 109 minuter
Format: DVD, Blu-ray, 4K Ultra HD
Distributör: SF Studios
Betyg: 2

Det gäller att vara restriktiv med ettorna, för det kommer alltid nya filmer som är ännu sämre… Så lyder ett råd från en rutinerad kritikerkollega och skräckfantast. Det är en sanning (utan större modifikation) att moderna skräckfilmer blir allt sämre och även när man inte tror att det går att sjunka djupare så fortsätter de att gräva sig längre och längre ner i det hål där de befinner sig.

Det finns några ljuspunkter, och man måste börja med att berömma att Five Nights at Freddy’s inte går ner sig i det CGI-helvetiska-träsk som slukat så många andra filmer.

Ser ut som i spelen

Dockorna är inte datoranimerade utan riktiga animatroniska skapelser av Jim Hensons dockdesigners (som bland annat ligger bakom Mupparna och tidiga Star Wars skapelser). Dockorna ser ut som i spelen och de rör sig så som man skulle kunna tänka sig att mekaniskt konstruerade dockor skulle kunna röra sig. Om de nu blev besatta av onda andar och kunde flytta sig från den plats där de skruvats fast i golvet.

Ohälsosam mat och läskiga maskotar

Den här typen av lågbudgetflottig familjerestaurang med ohälsosam mat och mekaniska dockor som maskotar är vanligare i USA än i Europa, och jag tror inte att trenden kommer att sprida sig över Atlanten.

Det finns något otäckt med dockor, speciellt den här typen av jättestora mekaniska dockor som ska locka folk till att shoppa och äta på speciella ställen. De behöver inte ens vara besatta av onda andar för att vara läskiga.

Invecklade bakgrundshistorier och massor av exposition

Allt eftersom filmen fortskrider så blir det mer och mer av invecklade bakgrundshistorier och långsökta, men ändå helt förutsägbara, vändningar.

Det är massor av exposition och långa dialoger för att förklara hur allt hänger ihop, och vem bryr sig. Fem mördade barn har gömts i dockorna och hotet från den gula kaninen kvarstår till sista akten. Det finns folk idag som är släkt med offer och förövare förr i tiden. Onda andar måste övertalas att bli goda, eller åtminstone att inte attackera filmens protagonister.

Huvudperson med inre demoner och trauma

Som i så många av filmerna i den nya skräckvågen så ska vi intressera oss för huvudpersonens inre demoner och barndomstrauma. Det finns mycket som är långsökt. Men mest långsökt av allt: Varför i hela världen behövs det en vakt på ett nedgånget ställe som är stängt? De har inga kunder. De serverar ingen mat. Ingen bryr sig. Varifrån kommer inkomsterna för att ha en vakt?

Hungerspelen-Hutcherson sover på jobbet

Josh Hutcherson, känd från Hungerspelen, spelar Mike som får jobbet som vakt, sover på jobbet och drömmer om sin försvunne lillebror, samtidigt som han kämpar för att få allt att gå runt och ha kvar vårdnaden om den inte försvunna lillasystern Abby.

De animatroniska dockorna vaknar till liv på nätterna, och först blir de, typ vänner med Mike och Abby, men när de vill byta ut lillebrodern som försvunnit mot Abby (och Mike velar mellan sina syskon, likt någon Kung Salomo) så förbyts vänskapen till fullskaligt krig.

Bäst före datum på 1980-talet

När det gäller onda dockor så är Megan i filmen M3gan både läskigare och mer aktuell. Det känns som om bäst före datumet för de här dockorna gick ut någon gång på 1980-talet. Intrycket av den här filmen är att det är för segt, för dumt, för invecklat och för långt. Och huvudpersonen är inte det minsta engagerande. Han håller sig till en ton filmen igenom, utan att variera sig.

print

Här kan du se Five Nights at Freddy's (2023)

Våra samarbetspartners