THE BEEKEEPER – tillhör det högre skiktet på ett allt längre Jason Statham-CV

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: David Ayer
Skådespelare: Jason Statham, Emmy Raver-Lampman, Bobby Naderi, Josh Hutcherson, Jeremy Irons
Premiär: 2024-02-21
Betyg: 3

Till att börja med fungerar The Beekeeper som en hämndfantasi för många med mig, som blir heligt förbannade varje gång läsningen i det dagliga bladet handlar om samvetslösa nätskurkar med siktet inställt på de mest utsatta och deras surt förvärvade slantar. Så när Jason Stathams karaktär bara klampar in i IT-dräggets allra heligaste och bankar skiten ur dem på välbekant maner är det således precis vad doktorn ordinerar för ens psykiska välbefinnande.

Men vi tar det från början. Statham är Adam Clay, tystlåten biodlare som fått en fristad på landet hos Eloise Parker, en gammal dam med ett lika varmt leende som hjärta. Kvinnans hjärta ska dock komma att sluta slå inom kort. För efter att ha blivit svindlad per telefon framför datorn på alla sina tillgångar väljer hon att avsluta sitt liv.

Två bensindunkar och knytnävarna

Detta föranleder Clay att spåra upp avskummet till något kallat United Data Group, call-centret där en krass mellanchef hejar på sina lika samvetslösa adepter att hålla tempot uppe vid telefonerna för att slå nya ruttna rekord.

Beväpnad med endast med två bensindunkar och sina knytnävar eliminerar han omgående centrets verksamhet efter noter. Men det finns förstås ett huvudkontor också att ta sig an. Det är trots allt där initiativtagaren till denna allt annat än seriösa företagsidé befinner sig.

Rakt igenom vidriga individer

Mycket riktigt går det knappast att hitta ett enda positivt drag i skildringen av IT-svindlarna. De framstår enbart som rakt igenom vidriga individer, och i det avseendet gör inte minst Josh Hutcherson, mest känd som snälle Peeta i Hunger Games-franchisen en alldeles utmärkt insats som miljardärsslyngel. Han gör verkligen sin karaktär till en enastående odräglig och motbjudande individ.

Gott budskap att ta med sig

Regissören David Ayer (Fury, Suicide Squad) och manusförfattaren Kurt Wimmer (Cubic, Salt) tycks vilja säga att det är nödvändigt att vara närmast övertydlig med att de här människorna är i fullständig avsaknad av skrupler. Är förvisso inte helt säker på det, men det finns om inte annat ett gott budskap att ta med sig efter det att The Beekeeper rullat färdigt på bioduken.

En superhemliga agent

Fast nu är förstås inte The Beekeeper ett budskapsinriktat drama. Lika lite som Stathams rollfigur bara är en biodlare, för övrigt. Istället är han en före detta agent i en superhemlig organisation, känd som Beekeepers. En organisation varken FBI eller CIA tycks ha någon större koll på.

All in mot buset

Samtidigt får vi i biosalongen inte heller veta så mycket om de här ”Biodlarna”. Men än sen då. Det här är trots allt en Jason Staham-rulle, och då vill publiken se honom gå all in mot buset. Vilket han också gör med sedvanlig frenesi och skicklighet. Idel brutala fajter präglade av god variation för att hålla intresset uppe bjuds med jämna mellanrum.

Tungt artilleri på en bensinmack

Sedan bör några extra plus utdelas för de inslag där vansinnet tar över. Som den explosiva sekvensen där en vrickad mördare bokstavligen tar till det tunga artilleriet på en bensinmack. Eller slagsmålet nära filmens klimax då en färgglad biff ger sig in i en råbarkad batalj med Clay.

Inte svårt koppla till 80-talsaction

Överhuvudtaget är The Beekeeper en av de mera gedigna actionrullarna i Stathams repertoar. Det hela ter sig såväl hårdkokt som snyggt gjort. Samtidigt är det inte svårt att koppla till 80-talets actionfilmer, och någonstans vill jag gärna associera en del till Walter Hill, regissören bakom sådant som 48 timmar (1 och 2), och Red Heat.

Oavbrutet underhållande

Fast allra bäst i Stathams repertoar är självklart Crank och dess uppföljare Crank: High Voltage. Varken förr eller senare har vi sett britten i något så flippat, udda och visuellt stilmedvetet. Men med detta sagt; The Beekeeper tillhör onekligen det högre skiktet på ett allt längre CV. Det går det knappast att komma ifrån. Oavbrutet underhållande för den actionfrälste, är det hela hur som helst.

print

Våra samarbetspartners