DREAM SCENARIO – Nicolas Cages gestaltning en fröjd för alla sinnen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kristoffer Borgli
Skådespelare: Nicolas Cage, Lily Bird, Julianne Nicholson, Jessica Clement, Star Slade
Premiär: 2024-02-02
Betyg: 4

Känslan infinner sig direkt redan i första scenen, en känsla av att åka ner för en backe i djup krispig champagnebubblande pudersnö för att sedan abrupt möta ett stenrös där skidorna utsätts för allt annat än mild behandling.

Nicolas Cage spelar huvudrollen som Paul Matthews, en grå alldaglig professor med en medelålders mans ogenerade slafsiga yttre och med en markerad flint. Trots insikten om att hans forskning om myrors evolutionsbiologi kanske inte kommer att belönas förrän hans bok publiceras, utför han plikttroget sina föreläsningar inför halvfulla klasser om zebrors märkliga kamouflage och det faktum att den största nyttan med deras ränder sker i grupperingar, vilket förvirrar rovdjuren.

Dyker upp i andras drömmar

Det är dock precis liknelsen med zebrans anonymitet i gruppen, som passar som mest perfekt in på Paul Matthews. Allt detta kommer till sin spets när han inser att han börjar dyka upp i andra människors drömmar, inte bara hos ett fåtal utan hos allt fler främlingar, utan någon koppling till honom.

PR-byrå smider planer

Hans klasser blir fullsatta och hans namn sprids viralt, helt emot hans egna önskningar. Trots det är hans närvaro i drömmarna banal och icke-påträngande – han är där helt enkelt, den betraktande främlingars fantasier och mardrömmar.

Genom PR-byrå smids planer på hur denna oväntade uppmärksamhet äntligen kan bli till nytta för Paul. Men vem kan förutse vad drömmar har att erbjuda? Inte ens en välrenommerad PR-byrå. Det goda kan snabbt förvandlas till det onda.

En extra dimension av skräck

Nicolas Cage gestaltar Paul med bravur, vilket är en fröjd för alla sinnen. Hans skådespelargärning når nya höjder, likt hans hantering av både pudersnö och stenrös i samma närbild.

Ämnet som tas upp i filmen är inte långt ifrån dagens teknik, vilket ger en extra dimension av skräck. Ibland är det kanske bäst att glömma vad man drömmer för sinnesfridens och mänsklighetens skull.

print

Våra samarbetspartners