KVARTERET KORPEN – ”en för bra” debutfilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Bo Widerberg
Skådespelare: Thommy Berggren, Keve Hjelm, Emy Storm, Ingvar Hirdwall, Christina Frambäck
Land: Sverige
År: 1963
Genre: Drama
Längd: 101 minuter
Format: DVD
Distributör: Majeng Media
Betyg: 5

Thommy Berggren, Keve Hjelm, Emy Storm … och gamla tiders Malmö i svartvitt foto. Bo Widerberg lär ha sagt att det bara finns ett fel med Kvarteret Korpen. Filmen kom för tidigt.

Under resten av karriären gjorde Bo Widerberg fler hyllade filmer, bland annat den bästa Beck-filmen någonsin (Mannen på taket) men fick ofta höra (och läsa) att visst är det bra, men det är inte lika bra som Kvarteret Korpen

Bo Widerbergs hyllade debutfilm har nu fyllt sextio och finns i fint restaurerat format på DVD – för hemmabiofantasten.

Med mycket bättre bildkvalitet

Jag minns första gången som jag såg Kvarteret Korpen – på bioduk. Källan var repiga filmrullar. Old school feeling. Men visst är det härligt att se Kvarteret Korpen igen med mycket bättre bildkvalitet (kompatibel med våra dagars HD-skärmar). Så här måste det ha sett ut, så här måste det ha känts när filmremsorna var skimrande nya.

Fångar gamla tiders Malmö

Kvarteret Korpen är minnesvärd av många anledningar. Filmen fångar gamla tiders Malmö. Vi får se briljanta gamla skådespelare. Dessutom blev det ett hejdundrande genomslag för en viss ung skådespelare. Och …  filmen är en del av den tidiga vågen av Det Svenska Filmundret.

Vi tar filmunder för givet

Ja, det talas mycket om Det Svenska Musikundret och Stikkan Andersson och ABBA som banade väg. Idag finns det svenska regissörer, filmmusiker och skådespelare som är internationellt kända och prisvinnande, något vi tar det för givet. Ruben Östlund, Guldpalm i Cannes, igen? Jamen, det var väl väntat! Roy Andersson, Silverbjörn i Berlin? Nämen det var väl självklart!

Kunde ha vunnit…

1962 kammade Ingmar Bergman hem sin första Oscar, 1963 kunde Bo Widerberg ha blivit näste svensk att vinna Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film. Samma år kunde han också ha vunnit Guldpalmen i Cannes. Kvarteret Korpen blev med rätta oerhört älskad och uppskattad utomlands. Det här är minsann inte bara en angelägenhet för malmöitiska lokalpatrioter.

Fanns inga regler som uteslöt debutanter

På hemmaplan blev det i alla fall en del priser. Bo Widerberg fick Chaplinpriset för filmen och Keve Hjelm mottog en Guldbagge för bästa skådespelare.

Det här var Bo Widerbergs debutfilm. En “för bra” debutfilm. Men … tack och lov fanns det inga regler på Oscarsgalan, i Cannes eller på den tidens Guldbaggegala som uteslöt debutanter.

Widerberg mer fransk eller italiensk i berättandet

Det är också intressant att ur svensk filmexportsynvinkel jämföra de bilder av Sverige som Ingmar Bergman och Bo Widerberg sände ut. Det är stor skillnad när det gäller teman, berättande, klass och så vidare. Widerberg är mer fransk eller italiensk i sitt berättande … speciellt när man betänker vilka trender som gällde i Europa på 1960-talet. Bergman går mer hem hos amerikanerna.

Skådespelarna känns så klart igen från massor av gamla klassiker.

Om vi ska välja tre nedslag med litterära kopplingar så blir det …

Emy Storm – spelade Alma, mamma till Emil i Lönneberga, i de populära filmerna på 1970-talet
Tommy Berggren – spelade Gösta Berling i Gösta Berlings saga i en enormt påkostad TV-produktion på 1980-talet.
Keve Hjelm regisserade TV-serien Godnatt, jord, baserad på Ivar Lo-Johanssons roman.

Kvarteret Korpen … blev 1995 utsedd till den bästa svenska filmen någonsin i en stor omröstning bland svenska filmkännare i Nöjesguiden.

print

Här kan du se Kvarteret Korpen (1963)

Våra samarbetspartners