SUZANNE COLLINS : BALLADEN OM SÅNGFÅGLAR OCH ORMAR – en blek kopia av Katniss, men Coriolanus är en underhållande berättare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Ballad of Songbirds and Snakes
Förlag: Bonnier Carlsen
Översättning: Lena Jonsson
Serie: Hungerspelen (del 4, prequel)
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: Unga vuxna
Antal sidor: 556
Format: Häftad (Danskt band)
Utgivningsdatum: 2023-10-17 (Nyutgåva)

Hungerspelen är tillbaka. Både som film och som bok. I Balladen om sångfåglar och ormar får vi följa vad som hände 64 år innan Hungerspelen-trilogin börjar. Vi får träffa President Snow innan han blir seriens Darth Vader och … vi får träffa en Katniss som är som en blekare kopia av den Katniss vi känner.

Vi får även veta vad Katniss betyder och var den där rebelliska sången kommer ifrån och hur modeexperten Tigris var som tonåring …. Det här är en bok som är fullpackad med påskägg. Vad kan man tillägga?
Fasten your seatbelts, it’s going to be a bumpy ride!

I själva verket utfattiga

Artonårige Coriolanus Snow verkar på det hela taget vara en välartad tonåring som gör allt för sin familj. Alla tror att de är idel ädel adel … i själva verket är de utfattiga. Varje dag funderar Coriolanus på hur mycket han kan äta i skolan utan att det verkar misstänkt och hur mycket han kan bli bjuden på av polare, eftersom han, men ingen annan, vet att han aldrig kommer att kunna bjuda tillbaka.

Varje dag funderar han på hur han ska kunna återupprätta heder och ära och ekonomiskt välstånd för sin familj. Där bland annat den blivande modegurun Tigris ingår. Hon är Coriolanus kusin och kan redan trolla med kläder och närapå få lump att framstå som sammet.

En underdog att heja på

På det hela taget finns det mycket som gör Coriolanus till en sympatisk hjälte, en underdog att heja på. Han är bokens berättare och man får reda på allt ur hans synvinkel … och det är klart att man sympatiserar med hjälteberättaren … förutom det faktum att man vet hur Coriolanus kommer att vara om 64 år. Det är ett bagage som inte många romanfigurer behöver släpa på.

Coriolanus och 23 andra tonåringar utses till mentorer till de 24 deltagarna i de tionde Hungerspelen. Coriolanus satsar allt på att charma, utmanövrera och besegra sina skolkompisar. Hans spelare ska gå vinnande ur Hungerspelen. Även om ingen tror på flickan från distrikt tolv … samma distrikt där Katniss 64 år senare anmäler sig som frivillig.

Omöjligt gilla Katniss-kopian

En West-Side-Story liknande kärlekshistoria tar sin början, där Coriolanus lär sig att aldrig mer lita på sina känslor.

Bokens svaghet är tjejen. Medan Katniss i originaltrilogin var en huvudperson som folk i allmänhet hejade på, speciellt i Jennifer Lawrence gestaltning, så är det omöjligt att gilla den här Katniss-kopian. Hon vinner enbart på grund av att Coriolanus fuskar för hennes räkning och alla andra dör … Hon vinner inte, som Katniss, genom att själv vara slipad, smart, sympatisk och driven. Katniss lyckades förutom att själv överleva dessutom rädda en av de andra spelarna.

En underhållande berättare

Berättelsens andra svaghet är att man förstår absolut inte varför någon skulle titta på de där Hungerspelen. De låter som sällsynt dåligt designad och dåligt filmad “underhållning”. Ingen kan ens se deltagarna när de är nere i underjordiska labyrinter! Hur idiotiskt är inte det?

Men alla fans av originaltrilogin kan se fram emot massor av påskägg och massor av hur-började-det ledtrådar… Dessutom är Coriolanus faktiskt en underhållande berättare mellan varven.

Fotnot: Balladen om sångfåglar och ormar har recenserats tidigare i samband med releasen 2020, men detta är alltså en helt ny text.

print

Våra samarbetspartners