Intervjuklassikern: SHAKIRA – ”Det här är en karriär bestående av extremer, you know”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Bakgrund och historia: Minns fortfarande en tid kring millennieskiftet då mitt intresse för spanskspråkig musik ökade dramatiskt. Visserligen hörde namn som Gloria Estefan och Ricky Martin sedan längre redan till mina måsteköp vid denna tidpunkt. Men det var Under några semestrar i denna veva som hysterin ökade dramatiskt. Plötsligt blev även akter som Miguel Bosé, Juanes, Merche, Monica Naranja, La Oreja de Van Gogh och många fler ett givet inslag i CD-samlingen.

Ja, också då Shakira förstås. Minns alltjämt tydligt första gången jag hörde henne. Platsen var en damklädesaffär i Torremolinos där jag befann mig tillsammans med min bättre hälft. Musiken flödade på dess högtalare, och det första som kom ut var Ciega, Sordomuda från genombrottsverket Dónde Están los Ladrones? (Var är tjuvarna?). Förstod förstås inte många ord av texten trots tre års spanskundervisning på gymnasiet, men låten var catchy så in i helvete, blåset som bar låten coolt och vokalissan som sjöng hade onekligen en karaktäristiskt skön röst i de högre smått nasala registren.

Genomproffsig show

Från denna initiala promenad längs minnenas aveny rullar vi bandet fram till 2018. Det var då jag slutligen efter mycket om och men fick uppleva sångerskan live. Platsen var München och turnén var El Dorado World Tour, namngiven efter senaste albumet El Dorado.

Sedan behöver det väl knappast påpekas att det var en storslaget tempofylld genomproffsig show man bjöds på. Samtidigt flödade hitsen programenligt även om nu Ciega Sordomuda sorgligt nog lämnats därhän.

7,5 miljoner pund i böter

Därefter har dessvärre alldeles för mycket av nyheterna om Shakira kretsat kring skatteplanering i samband med den så kallade Paradisläckan, bestående av 13,4 miljoner dokument från världens skatteparadis. Shakira fanns bland namnen, vilket ledde till rättegång och i slutänden resulterade i att hon tvingades betala 7,5 miljoner pund i böter.

Gick starkare ur makens otrohetsaffär

Problemen fortsatte sedermera i form av en snaskig otrohetsaffär signerad numera ex-maken och tillika fotbollsstjärnan Gerard Pique. Affären visade sig ha varat betydligt längre än vad sångerskan trott från början, vilket lär ha gjort henne helt förtvivlad. Så i juni 2022 ansökte hon om skilsmässa.

Fast när krutröken lagt sig säger sig ”Colombia’s finest” trots allt ha gått starkare ur ur detta elände. Men som hon också uttryckt saken: ”Det finns ett särskilt ställe i helvetet för kvinnor som inte stöttar andra kvinnor”.

På världens topp

Samtidigt fanns det en avsevärt bättre tid långt innan allt detta elände då situationen var en helt annan. Året var 2005, och Shakira befanns sig på världens topp efter att ha släppt första engelskspråkiga albumet Laundry Service fyra år tidigare.

Verket ifråga blev en enorm succé och sålde i hela tretton miljoner exemplar. Samtidigt blev singlarna Whenever, Wherever, Underneath Your Clothes och Objection (Tango) alla stora internationella hits. Det var med denna succé i bagaget sångerskan släppte Fijación Oral, Vol. 1 i juni och senare systeralbumet Oral Fixation, Vol. 2 i novemberrusket samma år.

Personlig intervju som klimax

Det var också i samband med releasen av det första av dessa verk jag fick möjlighet att åka ner till en tysk storstad – kommer inte ihåg vilken – på skivbolagets bekostnad. Allt med syfte att bevista en europeisk promotionsvända med sångerskan där en personlig intervju med sångerskan utgjorde ett givet klimax.

Öppenhjärtigt samtal

Samtidigt var man förstås långt ifrån ensam där på hotellet. Minns att tiden förflöt i en stilla lunk under den heldag jag befann mig där. Men den som väntar på något gott, som det heter. Till slut blev jag kallad av en av skivbolagsrepresentanterna på plats, och strax därefter befann jag mig plötsligt face to face med sångerskan.

Kommer inte riktigt ihåg detaljerna kring detta, men vi hälsade säkert båda artigt på varandra. Sedan vet jag bestämt att det hela snabbt utvecklade sig till ett avslappnat, öppenhjärtigt samtal om det mesta.

Att det blev mycket snack om musik förvånar väl ingen, och i detta avseende var utbytande av spanskan till förmån för engelskan på Laundry Service ett givet samtalsämne.

En ”big deal” med språkbytet

För alla nya fans då det begav sig var detta en ickefråga, Få om ens några engelsktalande kände ju till hennes tidigare karriär. Men i latino-världen var det något som var en ”big deal”. Många gamla fans trodde aldrig hon skulle sjunga på spanska igen och invektivet sellout florerade i mer fanatiska kretsar.

Bekräftelse till spanskspråkiga fans

Ändå var Shakira rätt ”övertygad” att albumet skulle bli en succé. Fast modersmålet övergav hon alltså inte enkom för en allt annat än liten megasuccé, och Fijación Oral Vol. 1 var trots allt den bekräftelse alla spanskspråkiga fans behövde. Att sedan uppföljaren Oral Fixation Part 2 mer än antydde att sångerskan ville fortsätta nära den internationella engelskspråkiga (musik)kakan också är en annan sak.

”…som något Veckorevyn skulle fråga om”

Men som sagt; vårt halvtimmeslånga samtal täckte in en hel del annat också. Såsom hanterandet av framgången, familjens betydelse, ambitionerna bortom musiken, tvivlet på sig själv och bilden av henne som sexsymbol.

Samt en del privata inslag som jag i normala fall inte direkt berör i mina intervjuer. Som relationen med dåvarande pojkvännen och hur den ideala romantiska kvällen skulle te sig.

”Det där låter som något Veckorevyn skulle fråga om”, tänker måhända vän av ordning här. Vilket förstås är en helt relevant tanke. Särskilt som just Veckorevyn faktiskt var en av dem – förutom då en radda dagstidningar – som ville publicera intervjun.

Inte någon sensationslysten partajbrud

Dessvärre kom aldrig denna mer personligt fokuserade text med stjärnan i tryck. På grund av – och håll i er nu – ”Vi vill att varje citat ska låta som en rubrik, och det gör det inte din text”. Har ni hört något så enastående imbecillt.

Citatet är den dåvarande chefredaktörens, och när jag försökte förklara för den unga damen i andra änden av luren på ett lite finare sätt än här att Shakira av allt att döma inte är någon sensationslysten partajbrud som slänger ogenomtänkta kommentarer kring sig var responsen av modellen tala till en vägg.

Intryck av att vara en gullig världsstjärna?

Men nog om detta debacle. Här nedan finner du den fullständiga texten som en gång i tiden publicerades i en rad dagliga blad, och om intrycket ni får efter en genomläsning är att ”Den där Shakira verkar ju vara en sympatisk och gullig världsstjärna”, så ligger det nog rätt nära sanningen”.

// Intervjuklassikern nedan skriven 2005-05-25 //

SHAKIRA – Colombias finaste går tillbaka till rötterna

Shakira är latinostjärnan som blev superstar över en natt när videon med hennes rullande höfter började vevas på MTV. Låten Whenever, Wherever blev snabbt ett musikaliskt fönster till det tillhörande albumet Laundry Service, och innan krutröken lagt sig hade hon sålt svindlande tretton miljoner exemplar av sin engelska debut. Men Shakira har knappast vilat på lagrarna sedan dess. I år är hon aktuell med två nya album och hon har naturligtvis på sedvanligt maner skrivit och producerat allt material på själv.

– Ja, det är klart jag har, jag är ju en kontrollfreak, säger hon leende. Sångerna är ambassadörer för mina känslor. Det är dom som berättar vem jag är, inte bilderna på tidningsomslagen. Jag vill tydliggöra vem jag är, därför har jag bevakat hela processen som en vakthund. Att skapa musik är som att bli mor, och jag kommer säkert att bli lika överbeskyddande mot mina framtida barn.

Att hålla fast vid latino-rötterna

Nu i sommar släpps det första av de musikaliska “barnen”, det spanskspråkiga Fijaciòn Oral Part 1 och i oktober kommer det engelska systerverket Oral Fixation Part 2. Genom att släppa två album kan den lilla stora sångerskan både hålla fast vid sina latino-rötter och fortsätta sin internationella popkarriär på en och samma gång utan att något blir lidande. Om inte annat bör den ilskna kritiken mot att hon började sjunga på engelska från första början tystna.

– Jag har hört talas om det där snacket ofta, men jag har faktiskt inte känt av det själv. Fast i när jag sade “Hey, jag tänker göra en platta på engelska.” trodde nog många att jag aldrig skulle sjunga på spanska igen, men jag tycker inte alls att det blev så. Under min senaste turné besökte jag varenda latino-land och sjöng alltid på spanska var jag än befann mig.

Engelskan så knackig att benen skakade

Shakira säger att hon var rätt övertygad om att Laundry Service skulle bli en hit när låtarna väl var inspelade, men från början var succén ändå långt ifrån självklar. Vid den här tidpunkten var sångerskans engelska så knackig att hennes knän skakade bara vid tanken på att använda den i ett professionellt sammanhang. Fast med hårt arbete och icke minst lite hjälp från Gud kan man komma långt. När hon bad mannen där uppe hjälpa till kom hiten Objection till henne och lät det musikaliska ljuset skina.

– Yeah, jag brukade förhandla med Gud jämt då. Om du ger mig det här, så ger jag dig det där. Ingenting var gratis, you know.  För det hade inte känts rätt att sjunga någon annan låtars. Så idag undrar jag hur i helvete jag fixade det. Jag har inte fått något svar än. Men jag har jobbat hårt, och nu är jag äntligen tvåspråkig.

Krävande mot sig själv

Laundry Service hjälpte dig att bli megastjärna över hela världen. Hur hanterade du det?

– Du vet, det spelar ingen roll om jag säljer tretton miljoner plattor eller om jag inte säljer en enda. Det ligger i min natur att vara krävande mot mig själv. Jag tar musik allvarligt, kanske för allvarligt och jag är ansvarig för vad jag gör. Därför gör det inte någon skillnad för mig i det avseendet hur mycket jag säljer.

Familjen trött på att resa jämt

– Jag vet att din familj betyder mycker för dig när det gäller sådant här. Du har sagt att de ser till så att du inte blir kär i dig själv?

– Yeah, jag har alltid haft min familj omkring mig. Fast mina föräldrar har blivit väldigt trötta på att resa jämt, så dom har inte varit med mig lika mycket på sistone. Men dom uppmuntrar mig och håller mig sällskap. Det blir ensamt “on the road” om man inte har människor med sig som verkligen känner och älskar en för den man är.

En av rockvärldens mest åtråvärda

Bilden av sig själv som sexsymbol har Shakira dock svårt att identifiera sig med. Succén med Laundry Service gjorde henne till en av rockvärldens mest åtråvärda kvinnor, men det vill hon helst inte prata om. Därmed inte sagt att hon inte ser det som smickrande, men det är knappast något hon vill eller kan ta på allvar.

– Det är svårt att ta till sig det eftersom jag inte alls ser mig som en sexsymbol själv.  Du kan fråga mina musiker hur jag ser ut i studion klockan fyra på morgonen. Då är jag inte ett dugg sexig, jag lovar. Det kanske låter klyschigt , men det där har med min självbild att göra. Jag ser mig själv som en arbetare i musikens tjänst. Sedan är det klart att jag har en kvinnlig sensibilitet, och den kommer till uttryck i min dans och mina moves också, inte bara i musiken.

Skenet bedrar

Den som ser Shakira på scen eller i en video kan lätt få intrycket att hon har full kontroll och starkt självförtroende. Det sensuella öppna kroppsspråket och de mjuka dansrörelserna verkar komma lika lätt som naturligt. Men själv vill hon helst tona ner den bilden. Skenet bedrar mer än vad man kan tro, nämligen.

– Det kanske verkar som om jag är självsäker, men det är jag faktiskt aldrig. Det finns två sanningar, och den ena är att jag aldrig är säker och den andra att jag aldrig är redo. Men jag tror artister består av tvivel, och det är en bra sak. Jag kan känna att jag kan nå en viss punkt där jag kan dra mina egna slutledningar tack vare alla tvivel. Det var därför det tog mig ett och ett halvt år att göra de här två plattorna.

Älskar sitt arbete

– Du är uppenbarligen väldigt beslutsam när det gäller din karriär, men någon gång måste du väl ändå ta ledigt?

– Jo, men den svåraste kampen någon som blir en celebritet måste utkämpa är den som har med balansen i livet att göra. Det här är en karriär bestående av extremer, you know. Extrema arbetstider, extremt arbete och extrem eufori. Så jag räknar inte med att vara särskilt mycket ledig. Men det är lätt att stå ut med eftersom jag älskar mitt arbete. Å andra sidan är fritiden enormt viktig. För det är genom den artister kommunicerar och är som mest kreativa.

Kryddar förhållandet

Kreativiteten tvingas dock ta semester ibland. För det finns trots allt tillfällen då den tjugosjuåriga sångerskan spenderar tid hemma i villan i Miami. För det händer trots allt att hon är hemma och gosar med sin pojkvän Antonio de la Rúa, advokaten som även råkar vara son till Argentinas ex-president.

– Ja, vi gör vad vi kan för att inte tappa bort varandra, säger hon och skrattar. Vi försöker att krydda förhållandet så mycket det går. Efter fem år tillsammans måste man det.

Femton chokladbitar på raken

– Hur skulle du vilja beskriva den ideala romantiska kvällen?

– Vet inte. Men jag vill i alla fall inte ha det klassiska stuket med supé och sådant. Det är så tråkigt, håller du inte med om det? Men det hade varit mysigt att äta räkor på en folktom strand bredvid en brasa klockan två på natten.

– Det låter som om du är en passionerad kvinna?

– Är jag (skratt)? Yeah, det är jag nog. Kanske är jag till och med för passionerad ibland. Du vet när man äter femton chokladbitar på raken. Då kan det lätt bli för mycket, och när man är på den sista biten inser man plötsligt att gränsen för vad som är bra för en är passerad. Men det är sådan jag är. Överdrivet söt och överdrivet passionerad.

Vill arbeta mer med sociala frågor

– Vad önskar du dig av framtiden?

– Jag har så många planer. Jag skulle behöva leva hundra år till för att hinna med allt, så det gäller att prioritera. I nästa liv tänker jag bli trädgårdsmästare, men i det här skulle jag vilja arbeta mer med sociala frågor. Sedan vill jag förstås ha barn också en dag.

Lägger ner allt för att uppfostra kidsen

– Tror du i så fall att du blir en lika hängiven mamma som artist när den dagen väl kommer?

– Absolut. Därför är det inte dags att skaffa barn än. Ibland kan jag känna att jag skulle kunna bli den där sortens mamma som lägger ner allting annat bara för att uppfostra mina kids. Det är därför jag är rädd för att skaffa några. Jag vill hinna göra lite mer musik innan jag tar steget.

print

Våra samarbetspartners