THE WRATH OF BECKY – ”A bloody good time” med tonårig rättskipare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matt Angel & Suzanne Coote
Skådespelare: Lulu Wilson, Seann William Scott, Denise Burse, Jill Larson, Michael Sirow
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Skräck, Thriller
Format: VOD
Betyg: 4

Hon är tillbaka, och hon är alltjämt fylld av raseri. The Wrath of Becky följer med andra ord upp det tre år gamla Becky, och om lockelsen då bestod i att se nallebjörnen Kevin James spela ut sitt register som vidrig psycho, så var tanken definitivt en annan denna gång.

Ni som mot förmodan skådat ”ettan” vet vad som avses. För bara tanken att få se tonåringen Becky i karismatiska Lulu Wilsons skepnad avrätta nya drägg får det nästan att vattnas i munnen.

Okej, en viss överdrift kan förmodligen skönjas i denna formulering, men The Wrath of Becky är onekligen en uppföljare av det lika oväntade som välkomna slaget.

Skärmytsling med vit överhöghet

Tre år har förflutit sedan de traumatiska händelserna i föregångaren då Beckys far blev mördad ett gäng neo-nazister som ovälkommet knackade på i hemmets lugna vrå. Sedan dess har tonåringen spenderat sin tid i fosterhem hon regelmässigt har rymt ifrån.

Nu tycks Becky dock ha hittat ett hem värt att vårda. Elena Kahn, en äldre svart kvinna har tagit henne under sina vingars beskydd. Men säg det lugn och den lycka som varar. Efter en skärmytsling som involverar en kopp hett kaffe i knäet på en representant för den nya typ av vit överhöghet som inte skyltar med nazisymboler, men som gärna hittar på förment respektabla namn åt sina sammanslutningar. Som i detta fall där herrarna tagit sig det gemensamma namnet Noble Boys.

Spårar upp drägget

Hur som helst, männen i gruppen kan inte låta något sådant som ovannämnda passera utan konsekvens, så de spårar upp var Becky bor, stjäl hennes älskade hund Diego och dödar Elena.

Det skulle de inte gjort. Såklart. För nu är det givet att Becky tar på sig deckarkepsen och spårar upp drägget. Men inte förrän hon utrustat och beväpnat sig till tänderna. Med allt möjligt. För som ni vet är Becky en liten djävel på att traktera det mesta.

Planer på att mörda politiker

Så småningom finner sig vår hämnare mitt i Noble Boys inre. Där finns även dess nedtonade manipulerande ledare Darryl, förkroppsligad av allas vår Stifler från American Pie, alias Seann William Scott.

Här smids även planer på att mörda en misshaglig kvinnlig politiker av latino-ursprung, men möjligen är det så att Beckys uppdykande kommer att utgöra ett fett streck i räkningarna för detta dåd. En påhittig variant på skrämselteknik medelst knack på dörren adderad med ett exploderande huvud som slutkläm är bara början.

Blod kommer att flyta

Därmed är också upplägget för upplösningen på bordet, och någonstans vet väl alla som tittar att Becky kommer att se till så att blod kommer att flyta än ymnigare innan eftertexterna börjar rulla. Ändå får man inte intrycket av att allt är riktigt givet. För Becky ter sig trots alla sina förmågor ändå sårbar på ett sätt som gör henne mänsklig. Eller i alla fall nästan. Eller också är det jag som både överdriver och övertolkar i detta avseende. För Becky är verkligen en riktig hårding.

Det är Darryl också, men han verkar sätta en ära i att bibehålla ett iskallt lugn för att inte låta några repor i fasaden synas. Tills han inte gör det, det vill säga. För det är sådant som händer när Becky är i närheten.

Klartecken till en fortsättning?

Mot slutet i en epilog kommer twisten. En twist som ger Becky en helt ny inriktning med officiell backning om den förverkligas. Men först måste Lulu Wilson ge klartecken till en fortsättning, manusförfattarna binda sig för att skriva nya äventyr och finansiärerna investera i något som borde kunna bli en hyggligt lönsam franchise.

Ordentligt hårdför skapelse

Fast nu är förstås varken The Wrath of Becky eller dess föregångare direkt för alla. Det faktum att IMDb kategoriserar en i huvudsak actionorienterad historia likt denna som skräck utöver action och thriller säger i vanlig ordning onekligen en del. Men så är det här också en ordentligt hårdför skapelse som levererar sin historia med övertygelse utan krusiduller, men med ett gott mått av stil och en ton som säger att nu är det dags för ”a bloody good time” från första stund.

Sedan är jag kanske en liten aning för generös med betyget, men å andra sidan finns det alldeles för många kollegor som är det omvända. Rutinmässigt. Hela tiden.

print

Här kan du se The Wrath of Becky (2023)

Våra samarbetspartners