ETT SISTA RACE – lättsam familjeunderhållning med hästkrafterna i fokus

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Edward af Sillén
Skådespelare: David Hellenius, Malin Åkerman, Jonas Karlsson, Ola Forssmed, Peter Dalle
Premiär: 2023-12-25
Betyg: 2

En svensk bilåkarrulle har sett dagens ljus. Eller det där med svensk är väl en sanning med modifikation. I alla fall vad gäller story och upplägg. För det hela bygger på norska filmen Børning från 2014. Denna har i sin tur även hunnit få två uppföljare.

Hallvard Braein och Christopher Grøndahl, som skrev manus till denna trio filmer har för övrigt även plitat manus tillsammans med stjärnan i Ett sista race, David Hellenius. Så frågan är om det här kan bli en franchise även i Sverige. Detta återstår onekligen att se, men det här är på det hela taget en film som excellerar i tunn tillkämpad dramatik och försök till bred humor mellan bilåkandet.

Harmlöst och lättsamt

Dock ogillar jag starkt att raljera. För tycker samtidigt man får ta det för vad det är. Nämligen familjeunderhållning med hästkrafterna i fokus, Det hela är harmlöst och lättsamt, och är dessutom i besittning av idel sympatiska figurer, och då talar jag inte enbart om David Hellenius och Malin Åkermans karaktärer i handlingens centrum.

Proffsigt och flyhänt iscensatt

Men grejen med Ett sista race är alltså precis som i alla andra likartade skapelser förstås bilåkandet, så man kanske inte ska lägga alltför stor notis vad gäller allt annat, trots allt. Särskilt som de motordrivna inslagen faktiskt både är proffsiga och flyhänt iscensatta. Extra plus också för hur väl den svenska naturens (sommar)skönhet och storslagenhet förvaltas i fotot.

En gås oplockad med sin antagonist

Men handlingen då, undrar måhända vän av ordning otåligt. Well, titeln säger det mesta, om än inte allt. Det hela kretsar kring ett olagligt race över hundratals mil. Huvudmotståndarna Dennis och TT, Jonas Karlsson i ännu en otrevlig roll, har tävlat mot varandra ända sedan lådbilsåldern, och nu kräver den sistnämnde att hans gamle antagonist ställer upp en sista gång för att sluta som vinnare i deras inbördes tävling. Dennis i sin tur har en gås oplockad med sin gamle kollega sedan tidigare. Han har egentligen flera, men det är han än så länge ovetande om.

Självutnämnd ”kicksökare” roligast

För övrigt består tävlingsdeltagarna av ett förväntat udda galleri individer. Där finns de båda åldrade raggartyperna Leffe och Blomman, den stenkorkade ja-sägaren/sidekicken och en beräknande femme fatale.

Ja, också finns där inte minst Claes, självutnämnd ”kicksökare” präglad av en lika torr som grav nördfaktor som ger sig in i leken med sitt batteridrivna lyxåk lyckligt ovetande om att batteristationer faktiskt inte finns tillgängliga överallt i den norrländska bushen. Rollen spelas med glans(!) och osviklig tajming av självaste Johan Glans. Närmare ett flabb kommer aldrig Ett sista race än när hans figur yppar den ena pinsamheten efter den andra.

Edward af Sillén borde skriva manus också

Fast på det hela taget tror jag det varit bättre om regissören Edward af Sillén assisterat vid manusskrivandet också. Mannen har alltid haft en förmåga att kombinera det sofistikerade med det lite edgy, och det är vad den här filmen behövt en hyggligt stor dos av.

För hela den motoroljedoftande familjen

Kan nämligen känna att det här hade kunnat bli märkbart bättre än vad som nu är fallet. Om man bara gått in för att gå bortom det mest uppenbart grovhuggna och för all del också menlösa. Men visst, som något att samlas kring av hela den bensin- och motoroljedoftande familjen och andra bilfrälsta är det här ändock något att skriva hem om.

print

Våra samarbetspartners