BOB HUND, Pustervik, Göteborg den 2 december 2023 – kallas inte för inte Sveriges bästa liveband

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Bob Hunds 764:e spelning fanns det ingen anledning att missa. Då helgen v 48 har blivit någon form av högtidsstund för Bobhundfans försökte bandet självklart att klämma in så många gig som möjligt denna helg. Det blev tre i Stockholm och tre i Göteborg. Det fanns säkert någon som såg samtliga men jag nöjde mig med en matinéspelning som gick av stapeln på bästa barn/pensionärstid.

Kl. 16.00 stod bandet på scen och väldigt försiktigt körde de i gång med den instrumentala Den Ensamme Sjömannen och vidare med återhållsamma Vilken natt för en dagdröm. Vår i vanlig ordning Zorromaskerade frontman Thomas Öberg dansade runt lite försiktigt och värmde upp som den atletiske idrottsman han är.

En symbolisk hand till de nya unga fansen

Det är alltid bra publikkontakt och just på denna matinéspelning var det 13-årsgräns för publiken på balkongen och Thomas välkomnade dessa förstagångslyssnare extra välkomna och sträckte ut en symbolisk hand. Samt då hoppades att de skulle fortsätta komma på alla framtida konserter. Bob Hund spelat så länge att det börjar bli nya generationer som växer upp och upptäcker bandet.

Alltid intressant mellansnack

Mellansnack är ju en del av konserten och bandet ifrågasätter alltid hur vida de är tillräckligt bra eller dåliga för att kunna fortsätta spela. De vill ju helst inte vara för bra för att då finns det risk att publiken blir bortskämd. En annan punkt i programmet är att Thomas vill gärna ha sin skjorta uppknäppt men då allt nuförtiden måste var politiskt korrekt är det viktigt att man är hyfsat jämngammal med vår hjälte. När skjortan är uppknäppt kan de spela den medryckande Blommor som du växer bara på brinnande fartyg. Och där kom allsången igång i fullt…

Sällan spelad låt

Nästa låt blev en kul(t)klassiker som sällan spelas. Edvin Medvind som aldrig hamnade på något album. Då texten endast består av titeln på låten kunde alla glatt sjunga med. Låten är lagom stökig och Conny Nimmersjö ger allt och spelar dubbelvikt samt drar och sliter gitarren och får fram de mest underliga ljud.

Stegrande intensitet

Intensiteten har plötsligt stigit ett antal steg och i Nu är det revolution på gång är det dansanta moves både på scen och i publikhavet. Folkmusik för folk som inte kan bete sig folk är som ett mantra och den lite vackert återhållsam. Perfekt att stå och gunga till. Vidare från senaste plattan ännu en medryckande myslåt. Stark som hare.

Dansanta moves

Kvällens låt nummer 10 heter inget mindre än Trallala lilla molntuss, kom hit ska du få en puss, och nu har hela bandet kommit i gång och röjer för fullt. Tror alla i publiken kan texten och bandet blir nästa överröstat. Ytterligare ett dansant nummer bjuds det på i form av Haruingetmankandansatill. Nästan lite discosväng, fast ganska avigt samtidigt. Jonas Jonasson lägger snygga syntmelodier och våra eminenta gitarrister hittar nya spännande ljud.

Ny låt

Tja, då var egentligen konserten slut men självklart blev det mer. En ny låt med samma titel som boken som precis släppts. Nybörjartur livet ut. Svängig, men det kändes som de bara spelade halva låten eller om den är ett pågående projekt. Och mycket sparsamt med text även här. Hm, Kanske kommer mer under nästa år. Kort men röjig.

Då var det dags för kvällens viktigaste låt. Helgen v. 48. Kul text och bra melodi som fastnar. Och videon till denna låt är absolut sevärd. Ja, och där trodde vi att sista låten var kommen, Ett fall och lösning. Hårt driv och ett jädrans sväng där bandet kan ge allt men emellanåt hålla igen för att göra det än mer dynamiskt. Fast just denna kväll blev det dock det ett litet extra-extra nummer med Jag rear ut min själ.

Sammanfattning

Inte för inte kallas Bob Hund för Sveriges bästa liveband och tills nu har de aldrig gjort mig besviken. Thomas Öberg når alltid ut till publiken, har alltid något nytt att kommentera eller reflektera över.

Bandet är efter decennier av repor och konserter tajta och taktfasta även om det i mångas öron låter skränigt och avigt. De är inte rädda för att prova nya saker och utmana sig själva då de i flera omgångar har gjort både Bobhund-show och Bobhund-musikal. I år har de varit extra produktiva och släppt både album och bok. Samt då gjort över femtio spelningar.

Jag rekommenderar att läsa deras nya bok Nybörjartur livet ut ,som kom ut för några månader sen. Där avhandlas hela deras karriär sen de bildades med alla upp och nergångar genom åren. En väldigt underhållande läsning.

print

Våra samarbetspartners