KNYCKERTZ & SNUTJAKTEN – spännande med charm om kuppande

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Leif Lindblom
Skådespelare: Axel Adelöw, Paloma Grandin, Nina Zanjani, David Sundin, Claes Malmberg
Premiär: 2023-12-01
Betyg: 3

Det existerar som bekant en både kritikerrosad och Guldbaggebelönad film med titeln Tjuvheder,, och det är något som mamma och pappa Knyckertz gärna hänvisar till när den mer rakryggat rättrådige sonen Ture tjatar på sina föräldrar om lägga ner den brottsliga banan.

Och se där, det är precis vad som händer i familjens första långfilm. Efter att så att säga gått på en bokstavligt talat fet stöt i samband med en ööh…stöt på stadens silvermuseum med siktet inställt på Farah Dibas kröningsdiadem gör de sitt bästa för att lägga av.

Anonyma tjuvar hjälper inte

Inte minst bevistar Bove och Fia med dottern Kriminellen i släptåg Anonyma tjuvar för att bli av med beroende. Men hjälper det. Såklart det inte gör. Till slut tar planerna form att göra ett nytt besök att sno åt sig det där diademet, och för att lyckas tänker de ta hjälp av sin kloka vovve, mopsen alias irländska kålrotsterriern Snuten.

Ett nytt fall på kuppen

Och på tal om snuten. Den på två ben, alltså. Det är naturligtvis den genomsnälle Paul Isman som avses, och denne får samtidigt som Knyckertz ruvar på en ny kupp ett fall med en försvunnen hund på sitt bord, och gissa om den är på pricken lik Snuten. Aj, aj, tänker Paul. Ture skulle bli förkrossad om jycken skulle tvingas lämna den knyckertzka boningen, men det är inte mycket att göra om bevisen pekar på att den charmiga blondinen som slängt fallet på hans bord verkligen är den rättmätiga ägaren.

Ett par överraskningar

Ungefär så, men ändå inte,. Och då har ändå inget sagts om det något creepy tvillingparet som dyker upp titt som tätt i omgivningarna och uppför sig märkligt, tänk tvillingflickorna i Stanley Kubricks här.

Eller påpekat något om det faktum att manusförfattaren Anders Sparring, som för övrigt även är författare till den hyfsat långlivade bokserien om familjen, faktiskt vävt in åtminstone ett par överraskningar. Inklusive en twist efter modellen att äta kakan och ha den kvar.

Blir aldrig hysteriskt

På det hela taget är det här också en rätt trevlig skapelse för familjen i allmänhet och för målgruppen i synnerhet. Även som gubbe likt undertecknad flyter det på. Tempot är behagligt utan att vara segt, saker och ting får helt enkelt ta sin tid. På samma gång rör det på sig tillräckligt snabbt utan att aldrig någonsin vara i närheten av att bli hysteriskt.

Finns en moral

Fans av Nelly Rapps filmiska äventyr lär nog uppleva även denna skapelse som såväl skojig som lagom spännande. Minus läskigheterna, då förstås. För egen del kan jag tycka det är lätt att se både charmen och underhållningsvärdet i det här.

Det också givet att det finns en moral i det hela, men man undviker tack och lov nogsamt tröttsamma pekpinnar som minner om ett proggigt 70-tal.

Underskatta aldrig en skådespelare på fyra ben

Sedan att det är Snuten som snor varenda scen han medverkar i råder det knappast någon tvekan om. Ändå är allt han hittar på inte ens särskilt märkvärdigt. Så underskatta aldrig en skådepelare på fyra ben.

print

Våra samarbetspartners