NAPOLEON – Oscarmöjliga huvudroller

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ridley Scott
Skådespelare: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Tahar Rahim, Rupert Everett, Mark Bonnar
Premiär: 2023-11-22
Betyg: 3

Vad svarar ni om jag säger Waterloo? Kanske Abba eller Stonewall Jackson eftersom de gjort hits av det gamla slagfältet där en gång Napoleon Bonaparte drog det kortaste strået mot lord Wellington.

Det har gjorts flera filmer om den franske kejsaren som gjorde samma stora misstag som Karl XII och Hitler, nämligen att försöka brotta ner den ryske björnen på hans egen planhalva. Det var länge sedan jag såg Napoleon – soldat och kejsare från 1955, en fransk version med en av dåtidens stora  filmstjärnor Daniel Gelin så jag vet inte hur den står sig i dag med det pampiga eposet Waterloo (1970) med Rod Steiger som Napoleon och Christopher Plummer.

Joaquin Phoenix målar trovärdigt porträtt

Sistnämnda är fortfarande ett mäktigt och spektakulärt verk, som jag tycker står sig väl, och till och med överträffar Ridley Scotts nu aktuella filmatisering av Napoleons liv och leverne fram till sin död 1821 på ön Sankta Helena.

När det gäller tolkningen av Napoleon Bonaparte står inte Joaquin Phoenix Rod Steigers långt efter när det gäller att måla ett trovärdigt porträtt av den egotrippade kejsaren med segerns sötma rinnande i mungiporna.

Bockar av de välkända ingredienserna

I inledningen när vi kommer in i franska revolutionen och adelns huvud rullar i parti och minut fångar Scott upp den makthungrige Napoleon, som ser de möjligheter som den nya tidsandan har att erbjuda.

Vi bockar sedan av de historiskt välkända ingredienserna i Napoleons väg mot makten, hur han hanterade den, och så slutligen mötte sitt öde vid Waterloo och fick avsluta sina dagar på Sankta Helena.

Spektakulära stridsscener

Vi vet att Ridley Scott kan när han vill. Det har filmer som Alien , Gladiator och inte minst kultrullen Thelma and Louise gett oss kvitto på, men det vore att sticka ner huvudet i sanden att inte konstatera att han också gjort många filmer vi kan förbigå med tystnad.

Att han behärskar förmågan att leverera spektakulära stridsscener vet vi, och sådana var det ju gott om i Napoleons karriär. Precis som nämnda Karl X11 och Adolf Hitler hade han ju en övertro på sin egen förmåga som krigsherre, och det ledde som bekant fram till Waterloo.

Mullig mansgris och beräknande kvinna

Om Phoenix är Oscarmöjlig som Napoleon kan det samma sägas om Vanessa Kirby som hans livs kärlek Josephine de Beauhamais. Om Napoleon troligen var en mullig mansgris, så var hon också troligen en beräknande kvinna som visste hur en slipsten skulle drass för att nå maktens boning.

Längre film på streaming tros vara av godo

Att Napoleon inte når upp till de intentioner Ridley Scott har haft med filmen beror således inte på huvudrollsinnehavarna som levererar med råge, utan på Scott själv som trots att filmen är två och en halv timme lång verkar köra maraton för att beta av de många stationerna på Napoleons resa genom livet.

När filmen kommer på streaming lär den vara betydligt längre, och det tror jag för en gångs skull vara av godo. Nåväl, är man historiskt intresserad eller Scott fantast är naturligtvis Napoleon ett måste, och efter Johnny Cash filmen missar jag ingen rulle med Phoenix.

print

Våra samarbetspartners