MEG 2: THE TRENCH – som bäst när den vågar vara B-action med A-budget

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ben Wheatley
Skådespelare: Jason Statham, Jing Wu, Shuya Sophia Cai, Cliff Curtis, Page Kennedy
Land: USA, Kina
År: 2023
Genre: Action, Skräck, Äventyr
Längd: 116 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: SF Studios
Betyg: 3

Jason Statham är tillbaka i Meg 2: The Trench, liksom den gigantiska förhistoriska jättehajen. Eller jättehajarna. Här serveras forntida utdöda djur i pluralis i en fantasifull uppsjö som verkar vilja utmana Jurassic Park-franchisen.

Den första Meg var betydligt ”renare”. Det finns något visst med att gå tillbaka till mytologins ”man versus beast”. Valfri grekisk hjälte mot valfritt havsmonster. Eller Kapten Ahab mot den vita valen i Moby Dick.

Jason (utan det gyllene skinnet) versus havsmonster. Det hade räckt. Trots allt, det räckte ju med en haj i Steven Spielbergs Jaws (Hajen). Men i Meg 2 verkar franchisen ha drabbats av mindervärdeskomplex gentemot en annan franchise som Spielberg startade och som hade premiär för exakt 30 år sedan, det vill säga Jurassic Park.

Fler monster än i en Halloween parad

Här är det fler monster än i en Halloween parad. Man har hittat på ödleliknande varelser och andra knepigheter, hej vad det går, full fart, full fajt. Statister och biroller går åt på löpande band. Utan att huvudrollsinnehavarna eller de andra överlevande bryr sig nämnvärt, och det gör väl inte publiken heller, eftersom filmen aldrig presenterar karaktärerna ordentligt.

Och när det gäller de som har presenterats … plötsligt verkar allt folk och den där intrigen med företag och miljöförstöring inte vara vatten värd. Allt bara glufsas upp i tredje akten. Ibland bokstavligen. Varför spilla så mycket tid i onödan? Och brudarna är i snitt 20 år yngre eller hälften så gamla som gubbsen.

Vågar vara B

Filmen är som bäst när den vågar vara B-action med A-budget och visar upp Jason Statham beväpnad med harpun på en vattenskoter som cirkulerar runt hajarna. Eller tvärtom. Om det är hajarna som cirkulerar runt vattenskotern.

Filmen levererar i alla fall vad den utlovar: en Jason Statham som visar upp tänderna mot en förhistorisk haj som visar upp tänderna. Ain’t that a kick in the teeth.

Extramaterial på djupet

Extramaterialet omfattar The Making of Meg 2: the Trench och Up from the Depths: Even More Beasts, och det är bra extramaterial. Som vanligt kan man inte klaga på Jason Statham, killen som började som simmare i England och nu är filmstjärna i Hollywood. I den här filmen får han mer användning för sina simkunskaper än för eventuella skådespelartalanger.

Läs även: Filmkrönikan om Jason Stathams bästa franchises.

print

Här kan du se Meg 2: The Trench (2023)

Våra samarbetspartners