Intervjuklassikern: LINKIN PARKs Chester Bennington: ”För ett år sedan hade ingen brytt sig om jag varit död eller levande”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Bakgrund och historia: Bandet lär fortfarande existera, men att Linkin Park dog den där dagen i juli 2017 när sångaren Chester Bennington valde att ta sitt eget liv, bara två månader efter vännen Chris Cornell, råder det inte den minsta tvekan om. Psykisk ohälsa tog dem båda från jordelivet, och kvar blev bara tystnaden och barn som förlorat sina fäder åt helvete för tidigt.

Tragiskt och sorgligt är bara det så kallade förnamnet här. Psykisk ohälsa är en demon som inte ens alla pengar i världen kan köpa bort. Enda trösten är väl att musiken finns kvar. Den kommer aldrig att dö. Åtminstone inte om vi inte låter det gå så långt.

Ja, också lever minnena förstås kvar också, och för egen del minns jag tydligt att jag verkligen var ute efter en intervju med bandet som då var för mig helt okända, 2001, men som tydligen höll på att slå stenhårt direkt med sitt debutalbum Hybrid Theory. Efter tre framgångsrika singlar med i tur och ordning One Step Closer, Crawling och Papercut höll alla fördämningar på att brytas med släpp fyra, den något softare In the End.

32 miljoner sålda exemplar

Ändå var detta bara början av framgångssagan. Det första kapitlet, alltså. I slutänden skulle Hybrid Theory komma att sälja svindlande 32 miljoner exemplar på världsplanet. Vid den här tiden hade nätpiraternas ruttna stöldorgie förvisso redan påbörjats, men än så länge var den trots alltjämt i sin linda. Typ. Fast bara ett decennium senare skulle allt vad platinasäljare mest te sig som rena fantasifoster. I alla fall den fysiska sorten.

Ett trevligt jordnära intryck

Men hur som helst. Så var läget när jag till slut lyckades få en intervju med Bennington per telefon i november 2001, och här kan det vara värt att betona att han överlag gav ett trevligt jordnära intryck. Han verkade mån om att ge bra svar och tog sig tid att berätta. Om sådant som hur han blev en del av bandet först tre år efter bildandet, om tonårens stapplande musikförsök, om vägen från småklubbar till konserthallar, om hanterandet av de oväntade framgångarna initialt och så vidare.

Depression och drogmissbruk

Värt att notera är att det där och då inte fanns något som tydde på att Bennington hade psykiska problem. Åtminstone märktes inget. Ändå var det tydligen så att att vokalisten kämpade mot depression och drogmissbruk i stort sett hela sitt liv. Utöver då att ha blivit utsatt för övergrepp som liten av en äldre manlig ”vän”, bör tilläggas. Övergrepp som inte bearbetats, därtill. Så vem vet, kanske höll han bara upp en front när vi pratades vid. Eller också hade han helt enkelt bara en bra dag. Jag väljer att tro det sistnämnda. Det känns liksom bäst så.

Bara för att det kändes bra

Fast det finns en förstås en mindre epilog till denna intervju också. Några år senare läste jag något i en dagstidning om att sångaren hastigt blivit inlagd på sjukhus för något, minns inte vad. Eller ens om det nämndes. Men eftersom jag av någon anledning hade någon form av kontaktuppgift skrev jag ett kort meddelande till honom om att han skulle ”take care” och krya på sig. Bara för att det kändes bra, helt enkelt.

Hade annat att tänka på

Förväntade jag mig ett svar? Knappast. Fick jag något? Naturligtvis inte. Mannen hade garanterat annat att tänka på än att ge respons till en journalist från kalla vikingaland han pratat med blott en halvtimme för åratals sedan och dessutom troligen glömt för länge sen.

Fast det spelade förstås ingen roll. Inte egentligen. Men man kan i alla fall kan man hoppas att Chester fann viss glädje och tröst i alla de lyckönskningar om god hälsa han fick vid detta tillfälle. Inklusive min då, förstås.

Enbart positiva känslor

Utöver det väljer jag att minnas samtalet jag hade med honom för 22 år sedan med enbart positiva känslor . Ett samtal som nedanstående intervjutext bygger på, Det var en bra tid, några år innan Linkin Park blev ett av 00-talets största band och världen låg fullt öppen för medlemmarnas fötter.

// Intervjuklassikern nedan skriven 2001-11-29 //

LINKIN PARK har blivit mega på bara ett år

In The End heter deras senaste hit. Men slutet ter sig än så länge väldigt långt borta. Det råder nämligen Linkin Park-feber i världen. Drygt ett år har förflutit sedan bandet släppte sitt debutalbum Hybrid Theory, men populariteten fortsätter bara att öka. Hela 7,5 miljoner plattor har sålts hittills, och det finns ännu inget tecken på avmattning.

– Nej, det är helt fantastiskt, kommenterar sångaren Chester Bennington. Det känns definitivt surrealistiskt. Jag menar, vi har sålt skivor för en hel karriär på tolv månader, och det känns enormt hedrande.

Det rätta albumet vid rätt tillfälle

Fast å andra sidan var alla i bandet redan från början överens om att de hade gjort en bra skiva med en vinnande formel. Chester säger att Hybrid Theory var det rätta albumet med de rätta låtarna som släpptes vid rätt tillfälle.

– När vi fick det färdiga resultatet i handen kände vi att det här var något som vi skulle kunna vara stolta över om tjugo år också. Vi tyckte att vi hade gjort musiken rättvisa, men vi var samtidigt faktiskt väldigt nervösa för hur responsen skulle bli.

Somliga trodde de hoppat på en trend

– Fast å andra sidan förväntade ni er inte så mycket?

– Nej, men vi kände redan från början att det var väldigt viktigt för oss att bygga upp en karriär i USA, Europa och resten av världen samtidigt. Vi planerade allting noga, och nu verkar cirkeln ha slutits.

Chester erkänner dock utan omsvep att kritiken var minst sagt blandad vid tiden för releasen av albumet. Linkin Park var ju liksom knappast det enda bandet som blandade hip hop och rock, menar han. Och det i sin tur fick somliga recensenter att tro att dom bara hade hoppat på en lönande trend, som till råga på allt inte precis flödade över av substans.

– Å andra sidan tyckte en del faktiskt att vi tog hela grejen till en ny nivå. Fast egentligen bryr vi oss inte om vad kritikerna säger. En recensents åsikt representerar bara en person, och vi tycker allas åsikt betyder något.

Försöker binda ihop

– Men vad tycker du själv om rapmetal-vågen?

– Ärligt talat är jag ingen större fan av den, men jag råkar vara medlem av en grupp där majoriteten av oss gillar hip hop, så därför försöker vi binda ihop rap, elektroniska ljud och rock till en sammanhängande enhet. Det är nyckeln till vad vi gör, och det funkar bra för oss.

Rock och punk av traditionella sorten

Fast sångaren tycker som sagt inte att samma musikaliska mix funkar alls lika bra för andra band. Han säger sig förvisso gilla en del av konkurrenternas alster, men oftast lyssnar han framförallt på rock och punk av den mer traditionella sorten. Stone Temple Pilots, Jane’s Addiction, Led Zeppelin och Depeche Mode är bara några av favoriterna.

– Men jag gillar i stort sett allting. I skivsamlingen har jag det mesta från Al Green till utflippade saker som Skinny Puppy.

Avsikt gå vidare med något annat

– Tror du det kommer att märkas på er nästa platta?

– Nej, men jag hoppas att det ska låta väldigt annorlunda jämfört med Hybrid Theory. Visserligen kommer Linkin Park-soundet att finnas kvar – när folk hör oss på radio kommer de att veta att det är vi. Men vår avsikt nu är att gå vidare till något annat.

Laguppställningen fullständig med Chester

Linkin Park bildades 1995 av gitarristen Brad Delson och rapparen Mike Shinoda medan de fortfarande gick på high school hemma i Los Angeles. Därefter utökades bandet ganska omgående av trummisen Rob Bourdon och DJ:n Joseph Hahn. Först tre år senare blev laguppställningen fullständig när Chester anslöt sig. Vid den här tidpunkten bodde sångaren i Arizona, men när han för tre år sedan fick tips av en gemensam vän att bandet sökte en vokalist bestämde han sig för att anta utmaningen.

– Jag spelade in min sång på en tape med deras arrangemang, som jag skickade tillbaka. Sedan flög jag till L.A. och repeterade med dom en dag, och på den vägen är det.

Livet har alltid varit musik

– Men du hade hållit på med musik långt innan Linkin Park kom in i bilden?

– Jag spelade in min första platta när jag var sexton, och fortsatte göra ytterligare ett par stycken efter det. Så musik har alltid varit hela mitt liv. Men jag hade inte hittat folk som allting stämde med förrän jag träffade de här killarna.

Pratat av sig med andra artister

Det sistnämnda gäller inte minst vad beträffar den rent kommersiella biten, och det är något som Chester och resten av bandet har tagit emot med blandade känslor. De stora framgångarna blev lika stora som oväntade Därför har kvintetten sett sig nödgad att prata av sig med andra artister i samma situation för att behålla perspektivet på tillvaron, vilket fungerade som en viktig påminnelse om att de fortfarande är vanliga människor.

– Ja, verkligen. Men jag tycker samtidigt det har varit coolt att få följa med på vår väg från klubbgigs med femtio personer till hallar med fem-sextusen i publiken. För ett år sedan hade inte något brytt sig om jag varit död eller levande, men nu känner folk igen mig när jag går på toaletten på krogen.

print

Våra samarbetspartners