THERE’S SOMETHING IN THE BARN – kaos och (skräck)komisk bärsärkargång när nissar går till attack

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Magnus Martens
Skådespelare: Martin Starr, Amrita Acharya, Townes Brunner, Zoe Winter-Hansen, Henriette Steenstrup
Premiär: 2023-11-17
Betyg: 4

Visst är det skojigt med julfilmer som går utanför de förväntade myspysiga gullegull-ramarna? Tänkte väl det, och här är kommer ännu ett bidrag till denna nisch. Titeln är There’s Something in the Barn, och visst är det så. Att något medföljer innanför dess väggar. Vi talar varudeklaration så god som någon här, nämligen. Således dröjer det inte länge förrän det visar sig att en tomtenisse befolkar den där ladan titeln gör en antydan om. Och han vill inte bli störd i onödan.

Det där avslöjas till och med mycket riktigt redan i en kort prolog då en äldre man misslyckas med att tända eld på berörd lada mitt ute i de norska tassemarkerna, och istället går en smärtsam död till mötes.

En reinkarnation av ett päron till farsa

Först därefter tar den ”riktiga” historien sin början. Vi introduceras för amerikanska paret Bill och Carol och deras två barn på väg till en död släktings husliga arvegods mitt ute i obygden. Som bonus till det gamla robusta trähuset kommer även ovannämnda lada. En lada pappa och mamma tänker bygga om till ett Airbnb. De lever sin dröm, och då särskilt Bill, vilken framstår en hel del som en reinkarnation av Chevy Chase Päron till farsa-Clark Griswold.

Följ reglerna i myterna

Fast det som är en dröm för vissa kan bli en mardröm för andra. Som ovannämnda nisse då, som vill att folk ska uppträda som ööh…folk och följa de regler som går att finna i de oskrivna myterna om nissar. Som att inte föra oväsen, inte använda artificiellt ljus och inte göra några stora förändringar i närmiljön rent allmänt.

Se där, här kom det minsann en blinkning till inget mindre än Gremlins också, och detta ska förstås enbart ses som en rekommendation.

Under attack från nissar

Sedan behöver det väl knappast sägas att familjen inte följer reglerna? Givetvis inte. Endast den sisådär nio-, tioårige sonen känner till nissens existens och fattar galoppen. Inte lyckat. Alls. Efter viss förnekelse hamnar familjen under attack från ett helt gäng nissar. Kaos, komisk bärsärkagång och för all del också blodsprutande död följer i dess spår.

Underhållande? Absolut, men There’s Something in the Barn är förstås inget som ska tas det minsta på allvar. Enbart känsliga individer göra sig besvär med sådana tankar.

Lustiga kulturkrockar att lösa upp

Men visst, samtidigt som ilskna onda nissar ska bekämpas ska familjen hantera uppenbara, men lustiga kulturkrockar samt lösa upp problemknutar vad gäller de inbördes relationerna Vilket självklart inte visar sig alldeles lätt. Däremot ser de tilltufsade amerikanerna till att hålla sig vid liv ända tills eftertexterna rullat färdigt. Något alltså inte alla gör i den här filmen.

En annan väg

Om jag sedan rent allmänt låter entusiastisk beträffande denna skapelse, så är det meningen. Dock ska villigt erkännas att betyget kanske är något generöst. Men än sen då, berättarglädjen är smittande. Dessutom är det alltid roligt med julfilmer som väljer en annan väg än den mest sirapsindränkta.

print

Våra samarbetspartners