RONNIE ATKINS, Amager Bio, Köpenhamn den 9 november 2023 – melodisk hårdrock i sin prydnad

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Som bekant är det en tradition att Ronnie Atkins eller hans band Pretty Maids gör en konsert på Amager Bio, och i år blev vi heller inte lurade på konfekten eftersom han bokat en miniturné på sex konserter i Danmark, Sverige och Tyskland. Således infriades förväntningarna denna afton, och det bjöds minsann på nummer både från hans tre soloalbum och lite smått och gott från Pretty Maids repertoar

Sedan kändes det onekligen glädjande att omgående kunna konstatera att även om nu Ronnie kämpar med sin svåra sjukdom, så märktes det inte på scen. Sångaren och hans band satte gasen i botten från första stund. Det var uppenbart att både gnistan och lusten alltjämt fanns kvar. Trots allt.

Melodisk hårdrock i sin prydnad

I vanlig ordning inleddes konserten med Monty Pythons Always Look on the Bright Side of Life på ljudbandet . Ett givet nummer för att höja stämning och temperatur innan livemusiken tog över, får man väl säga. Och det hela inleddes ”with a bang” i form av Rising Tide och I Prophetize, två riktigt starka (solo)exempel på melodisk hårdrock i sin prydnad.

I Pretty Maids tjänst

Men som sagt; Pretty Maids glömdes inte bort denna kväll. Rodeo avverkades redan som fjärde nummer. Därefter följde ytterligare ett halvdussin låtar från bandets repertoar innan allt var över. Skam vore det väl annars. Det handlade trots allt också om att fira 40 plus år i Pretty Maids tjänst i torsdags.

Klassiker på setlistan

Något som ingen i publiken skulle tillåtas att glömma naturligtvis. Klassiker som Unsung Heroes, just Rodeo samt trion extranummer Future World, Back to Black och Little Drops of Heaven fanns alla med på setlistan.

Låt firar fyrtio

Och på tal om det. Mer nostalgiskt än när A Place in the Night spelades blev det dock aldrig. Det handlade trots allt om ett spår från Pretty Maids debutalbum från anno 1984, Red Hot and Heavy. Vi talar fyrtioårsjubileum nästa år med andra ord.

Morfar-inspiration

Tilläggas ska att det i egenskap av gammal fan självklart var fantastiskt att få höra dessa sånger live igen. Men samtidigt var det givet att solomaterialet dominerade, och där fanns bland annat Soul Divine, hämtad från senaste soloplattan Trinity. En sång som enligt sångaren själv inspirerats av att han själv nyligen blivit morfar.

På den eländiga sidan av spektrat noteras att usla tiderna vi lever föga förvånande inte heller lämnat honom någon ro. Någon tidigare nämnda öppning med Rising Tide och I Prophetize gav en tydlig vink om.

Modell positivism

Som motvikt till de mörka bilder som målades upp i dessa båda alster plockades If You Can Dream (You Can Do it) fram. Vi talar i termerna anthem modell positivism utan tillstymmelse till cynism här. Uppfriskande är nog order jag heter efter här.

Detta nummer liksom Via Dolorosa och Godless var för övrigt hämtade från vårens release Trinity, vilket väl egentligen bara bekräftade vilket hög nivå veteranden har på hantverket även i dessa dagar.

Bandet ger djup och bredd

Och när vi nu ändå är inne på ämnet. Atkins är inte ensam på jobbet. Mannen har ett starkt band som backar upp. Två ex-Pretty Maids medlemmar, gitarristen Chris Laney och Allan Sørensen är en del i helheten medan Marcus Sunosson och Pontus Engberg har hämtats utifrån. Tillsammans utgör det en utmärkt line up som ger både djup och bredd i soundet, och Allan Sørensen är som bekant en av Danmarks bästa trummisar.

Detta tål att påpekas. Liksom att publiken glädja sig åt att Pretty Maids återuppstår 2024 med tills vidare tre konserter både i Danmark och Sverige.

Pretty Maids turnédatum 2024
Copenhell, Köpenhamn 19-22 juni
Time To Rock, Knislinge, 5-8 juli
Melodic Malmö, Malmö, 29 juli
Jailbreak, Horsens 16-17 augusti

 
Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners