SYSTER DÖD – varken otäcka eller spännande (nunne)spökeriet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Hermana muerte (Sister Death)
Regi: Paco Plaza
Skådespelare: Aria Bedmar, Maru Vldvielso, Luisa Merelas, Chelo Vivares, Sara Roch
Land: Spanien
År: 2023
Genre: Skräck, Mysterium
Längd: 91 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en spansk sådan. För drygt tjugo år sedan fick spansk skräckfilm ett uppsving och det kom en rad kritikerrosade och/eller kommersiellt framgångsrika filmer – De namnlösa, The Others, Barnhemmet med flera. Jag har sett en väldig massa spansk skräck under dessa två decennier, och jag måste säga att … jag inte är lika imponerad som mina kollegor.

De flesta av de här filmerna är väldigt snygga. Jag tycker att en del av dem är rätt bra. Men – jag känner att det är något som fattas i dem. Jag har svårt att sätta fingret på vad det är. Det är något med dem som gör att jag inte tycker att de är speciellt engagerande, spännande eller otäcka.

Inte så kuslig som folk hävdade

Jag har Barnhemmet härintill mig, jag borde ta och se om den – jag minns att jag blev besviken när den kom, eftersom jag inte alls tyckte att den var så fruktansvärt kuslig som folk hävdade. Jag har inte sett filmen sedan dess.

2004 gjorde Paco Plaza varulvsfilmen Romsanta, som var rätt omtalad, åtminstone i filmfestivalskretsar. Jag har sett den, men jag minns verkligen ingenting av den. Plaza gjorde sedan bland annat [Rec]-filmerna. Nu är han tillbaka med Netflixfilmen Syster död, vilken premiärvisades ungefär samtidigt som THE NUN II släpptes på HBO Max.

Något otäckt i klostret

Syster död utspelar sig i slutet av 1940-talet. Novisen Narcisa (Aria Bedmar) anländer till ett före detta nunnekloster, som numera är en flickskola där nunnor undervisar. The Nun II handlade också om en flickskola. Det har hänt något otäckt i klostret en gång i tiden, något ingen vill prata om, men det spökar där. En liten flicka påstår sig se en spökflicka. Narcisa, som alltid ser vek och sorgsen ut, visar sig ha övernaturliga krafter och ser en spöknunna. De andra, äldre, elaka nunnorna hävdar att flickan och Narcisa är galna och hittar på saker – men nunnorna döljer något.

Varken spännande eller otäck

Den här filmen känns märkligt oinspirerad, det här är ett standardmanus; en standardspökhistoria. Det pratas en del om kriget, det finns kulhål i en vägg, men jag hade förväntat mig något mer av filmen. Nu kan förvisso en standardhistoria vara bra ändå – om filmen är spännande och otäck. Jag tycker inte att Syster död är en speciellt otäck film.

Av någon anledning visas filmen i det gamla TV-formatet 4:3. Kanske för att det är trängre och mer klaustrofobiskt, som klostrets celler och korridorer, men det vet jag inte med säkerhet. Formatet fyller ingen större funktion. Jag tycker dessutom att filmfotot känns lite märkligt platt och livlöst. Spökstämning saknas.

Katolska grubblerier går över huvudet

Det finns några bra inslag i filmen, bland annat en scen med en biktstol, och den sista kvarten är bra. Eventuella katolska grubblerier och traditioner, som det säkert finns i den här filmen, går mig över huvudet.

Först efter att jag sett filmen, fick jag veta att den är en prequelVéronica från 2017, den ligger också på Netflix. Jag får väl ta och se den.

print

Här kan du se Syster död (2023)

Våra samarbetspartners