JONAS ERIKSSON: KORTHUSET LIVE, Kuben Malmö Live, Malmö den 24 oktober – i huvudet på en fotbollsdomare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Berättare: Jonas Eriksson
Gäst: Markus Rosenberg

Jonas Eriksson är en av Sveriges mest meriterade fotbollsdomare genom tiderna och numera oftast anlitad som expertkommentator i TV. I samband med att han lade ner den aktiva karriären kända han väl ett behov av att berätta sin sida av saken, och vad som fick honom att lägga skorna på hyllan. Detta mynnade ut i självbiografin Korthuset, där Jonas skriver “en domares berättelser om kickarna och spelet bakom världsfotbollen”.

Kvällens föreläsning var uppdelad i två halvlekar där den första handlade om bakgrunden till boken samt lite anekdoter ur den samma. Det blev även mycket snack om och kring Malmö FF, vilket förmodligen var ett medvetet drag av Eriksson. För det förhåller sig troligen så att mannen regelmässigt anpassar sig till den hemmahörande klubben och orten där föreläsningen just för dagen äger rum,

Rosenberg frågades ut

Andra halvleken inleddes med att Eriksson välkomnade in kvällens gäst. En gäst med väldigt lokal förankring, nämligen Malmö FF-legenden Markus Rosenberg. Detta utvecklade sig till en en ganska generell Q&A där ex-domaren intervjuade Markus och diskuterade samspelet mellan (fotbolls)domare och spelare. Och då speciellt vad gäller lagkaptenerna.

Självklart pratades det även om herrarnas gemensamma interaktioner i matcherna. Efter stunden med ”Mackan” fortsatte Jonas berätta en rad anekdoter. Anekdoter som även figurerar i boken, för övrigt.

Berättelser med personligt tonfall

För precis som nämndes tidigare finns det mesta av det som avhandlades även att läsa i Korthuset men i Kuben kryddades berättelserna även med ett fint personligt tonfall. Till vissa episoder adderades dessutom även ljud- och bildklipp från de aktuella tillfällena, så extra plus för det.

I maktens korridorer

Dessutom; för den som liksom undertecknad följt fotbollens utveckling de senaste decennierna var det givet att extremt mycket information om hur spelet bakom kulisserna fungerar kom upp till ytan. Åtskillig intressant fakta om vad som händer i maktens korridorer i de mäktiga fotbollsförbunden togs upp.

Att fånga upp småprat

Efter föreläsningen gavs chans att få sin bok signerad. För de som inte redan hade boken fanns givetvis möjlighet att köpa den på plats och växla några ord med Eriksson samtidigt. För egen del ställde jag mig ganska långt bak i kön förr att fånga upp allt småprat han bjöd på medan folk tog selfies och fick sina böcker signerade.

Måste följa lag i vått och torrt

En av de saker som kom fram här var att en av hans döttrar är stenhård MFF-fantast. Något som inte riktigt stöds av Jonas. MEN han påpekade också samtidigt att för att bli en riktigt bra domare måste man ha en passion för sporten och följa ett lag i vått och torrt.

Huvudet fyllt av matnyttigheter

När allt sedan var över lämnade man Kuben med huvudet fyllt av matnyttigheter och anekdoter från favoritsporten fotboll. Sedan återstår förstås att se om man reflekterar över något av detta nästa gång man sitter bänkad på Stadion eller framför Tv:n.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners