HALLOWEEN PÅ TIVOLI – rysligt kul

Klicka på bilden, för att se hela bilden

För artonde gången öppnar Tivoli i Köpenhamn upp sina portat för lite Halloween firande och det vill man ju så klart inte missa. Under tre veckor har man nu chansen att se över 22.000 pumpor, träffa häxor och uppleva hemskheter i spökhusen Villa Vendetta och Det Hjemsøgte.

Självklart så ville vi vara med när detta invigdes och testa på hemskheterna. Så vi började med att kolla in spökhusen. Först gick vi till Villa Vendetta där bakgrundshistorien i korthet är denna: En fin familj har under många år bott i H.C. Andersen Slottet, som blivit bortglömt efter år av ombyggnader på Tivoli. Ingen vet vilka de är, men efter åratal i glömska har de blivit tokiga och ingen bör komma i deras närhet. Kollegorna som gick framför skrek till ordentligt ett par gånger vilket borde vara ett gott betyg.

Fungerar normalt som lustiga huset

Därefter var det så dags för Det Hjemsøgte, som ligger under den 109-åriga berg- och dalbanan Rutschebanen. Denna fungerar normalt som Tivolis lustiga hus, Skaersilden. Bakgrundshistorien denna gång är att vi befinner oss i det förflutna vid tiden innan Tivoli byggdes. Då var Köpenhamn fullt av värdshus, gästgiverier och pensionat. Skrämmande individer höll till i de mörka källargångarna under det som idag är Tivolis Rutschebane.

Källargångarna berättar historien om sjukhuset som en gång fanns där med alla dess patienter,läkare och annan personal. När sjukhuset lades ner glömdes även dessa gångar bort, men några av dess mänskliga inventarier blev kvar. Det är väl hugget som stucket vilken som var hemskast.

Pumpor och annat

Sedan blev det dags att kolla in alla – nja kanske inte alla – men en hel del pumpor och annat som bidrar till Halloween-stämningen runt alla bodarna och många av attraktionerna. Givetvis kunde man också passa på att åka de flesta av Tivolis åkattraktioner.

Som traditionen bjuder så avslutade vi kvällen med att kolla in laser- och vattenshowen Halloween Illuminationer med specialkomponerad musik av Jeppe Kaas. Showen är i Tivolisjön och håller på cirka åtta minuter.

Långa köer

Kom ihåg att vara ute i god tid då de flesta av åkattraktionerna och förlustelserna har ibland relativt långa köer. Samt att vissa är känsliga för vädrets makter, vilken innebär att de kan tillfälligt stängas med väldigt kort varsel.

Förutom detta finns det även ett par specialarrangemang:
14 oktober – DM i jättepumpor (se om fjolårsrekordet på 970,4 kg slås)
21 oktober – Monsters Night Out-hyss (inget för den lättskrämde)
28 oktober – Urgröpning av jättepumporna (den dansk-amerikanske konstnären Malik Mabe skapar konstverk av pumporna)

Halloween i Tivoli pågår mellan den 12 oktober och den 5 november. För öppettider, priser och annan information besök Tivolis hemsida.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners