MASSACRE IN ROME – känns som filmad teater

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Rappresaglia
Regi: George P. Cosmatos
Skådespelare: Richard Burton, Marcello Mastroianni, Leo McKern, John Steiner, Anthony Steel
Land: Italien, Frankrike
År: 1973
Genre: Drama, Historia, Krig
Längd: 110 minuter
Format: DVD
Distributör: Retro Film
Betyg: 3

Massacre in Rome från 1973 är en film jag ofta såg på hyllorna i videobutiker på 1980-talet. Dock hyrde jag den aldrig, jag vet inte varför. På bio i Sverige och på hyrvideo hette den Den stora massakern.

Det här är en italiensk-fransk samproduktion i regi av George P Cosmatos, som är mest känd för att ha gjort Rambo: First Blood Part II, Cobra och Tombstone. Jag har alltid trott att han var grek, men han föddes visst i Italien av grekiska föräldrar. Han var gift med en kvinna från Ånge som hette Birgitta Ljungberg.

Bomb briserade

Massacre in Rome bygger på verkliga händelser. I mars 1944 slog motståndsrörelsen till mot tyska soldater som marscherade genom Rom. En bomb briserade mitt bland soldaterna och 33 av dem dödades. Den tyske generalen Kurt Maelzer (Leo McKern) blir fullkomligt vansinnig. Han kräver att för varje död tysk ska tio italienare avrättas.

Att avrätta fängslade italienare

Richard Burton spelar överste Herbert Kappler som blir den Maelzer utser att verkställa ordern. Tanken är att i första hand avrätta redan fängslade italienare, men de räcker inte till. Kappler och några andra befäl ogillar skarpt detta uppdrag, men det har inget annat val än att göra som de blir tillsagda. En präst spelad av Marcello Mastroianni kämpar för att stoppa massakern.

Filmens obehagligaste scen

Det här är mer ett drama än en thriller. Trots den synnerligen dramatiska handlingen, blir Massacre in Rome aldrig speciellt spännande. Även om man inte känner till den historiska bakgrunden, står det klart att hundratals italienare faktiskt kommer att skjutas. Dessa offer förblir anonyma. Istället handlar filmen om överste Kapplers samvete. Filmens obehagligaste scen är när befälen diskuterar hur de ska gå tillväga för att kunna mörda hundratals människor så snabbt och enkelt som möjligt.

Känns som filmad teater

Det är en dialogdriven film i bleka färger och till större delen känns den som filmad teater. Skådespeleriet går det inte att klaga på. Bland övriga medverkande hittar vi Anthony Steel, Peter Vaughan, och kultskådisen John Steiner har en ganska stor roll. Ennio Morricone står för filmmusiken, vilken jag knappt märkte av alls!

Fälldes för förtal av påve

Massacre in Rome producerades av Carlo Ponti, mannen bakom Doktor Zjivago och Sergio Martinos giallo Torso. Ponti och Cosmatos fälldes i italiensk domstol för förtal av påve Pius XII, som enligt filmen – och boken den bygger på – inte gjorde något för att stoppa slakten. Domen upphävdes dock.

Sist i filmen listas namn och yrke på alla de som avrättades.

print

Här kan du se Den stora massakern (1973)

Våra samarbetspartners