GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 3 – i centrum står den mörkögda lurviga karaktären alla älskar.

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: James Gunn
Skådespelare: Chris Pratt, Pom Klementieff, Dave Bautista, Karen Gillan, Chukwudi Iwuji, Bradley Cooper, Vin Diesel
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Äventyr, Komedi
Längd: 150 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Disney / SF Studios
Betyg: 3

Universums mest korkade superhjältar är tillbaka och i centrum står den mörkögda lurviga karaktären som alla älskar … Nej, jag talar inte om Chris Pratt, jag talar om tvättbjörnen. Chris – du må vara välbetald, men du blir totalt överglänst av ett CGI-djur.

Guardians of the Galaxy filmserien har länge haft sin egen USP. Gammaldags musik från 1970- och 1980-talen till actionscenerna och en tvättbjörnssidekick som sarkastiskt och träffsäkert kommenterar allting.

Mest korkade sidekicks

Den bästa scenen i ettan i serien är en prison break scen tonsatt med Björn Skifs som sjunger Ooga Chaka, Ooga Chaka … Den scenen är fortfarande oöverträffad i hela serien. Men man försöker här med en fristående skojig heist scen där allt går åt helvete … bland annat slänger man ut dräkterna man behöver i yttre rymden och där svävar de runt med annat rymdskräp. Och så har Chris Pratt en kul scen med Nathan Fillion (Firefly) där de jämför vem av dem som har mest korkade sidekicks. Chris Pratt borde vinna den duellen.

Oklara eller ovidkommande superkrafter

Det är oklart om någon av dessa superhjältar har några superkrafter och i sådana fall vilka … Mantis är den enda som verkar ha några imponerande krafter värda att skryta med. Ironiskt nog försöker den korkade Drax alltid att skydda henne … vilket är helt onödigt eftersom hon är bäst i gruppen. Hon kan helt enkelt suggerera folk att ge sig själva på moppe … vilket är oslagbart i vilken fajt som helst. Och jättestora jättefarliga djur älskar Mantis. Mantis slår förresten huvudet på spiken när hon tror att Peter Quill är över femtio. Chris Pratt ser ut som femtio plus. Att vara med i MCU har synbart varit slitsamt.

Syskonkärlek i julspecialen

Har du missat att Peter Quill och Mantis är syskon så avslöjades det i julspecialen som gick på Disney+. Det räcker alltså inte att ha hängt med på bioäventyren, nu måste du köpa Disney+ också för att göra läxan. Och undrar du var rymdhunden kommer ifrån … återigen. Kolla Disney+.

Handlingen kretsar kring att en korkad flygande guldgubbe försöker kidnappa tvättbjörnen Rocket, och även om guldgubben misslyckas så skadas det lilla djuret. Guldgubben är så pass korkad att man förstår att det bara är en tidsfråga innan han värvas till Guardians of the Galaxy.

Det är okej att döda bästa vänner och att ta deras Pokémon … ?

Här kommer en av filmens ologiskheter. Man basunerar ut att man försvarar familjen, ständigt denna familj, men att guldgubben dödat Gamoras nya bästa vän OCH tagit hans husdjur som ser ut som en lurvig bajsbrun Pokémon … det skiter man i. Det behandlas också bara som ett gag.

Långa monologer om icke våldsprincip

Gamora har förresten nya bästa vänner nu eftersom hon försvann och kom tillbaka från en annan tidslinje … Fråga inte. Peter Quill har en lång, pinsam och tråkig scen i en hiss med exposition och inte hjälpte det alls för att skapa klarhet … Quill håller också långa monologer om en icke våldsprincip och skäller på Gamora för att hon är för våldsam … sedan dödar han själv en snubbe och petar ut hans minnen ur huvudet med en fickkniv. Rent kirurgiskt är det helt idiotiskt, men det är också en onödigt och okarakteristiskt våldsam scen.

Grymma djurexperiment som leder till illamående

Okarakteristiskt våldsamma och elaka är också alla scener med grymma djurexperiment. Gillar man djur blir man helt illamående och det är riktigt plågsamt att försöka se klart filmen. Behöver Rockets förmågor förklaras? Absolut inte.

Det kanske finns en hel planet befolkad av tvättbjörnar som svär eller bakar tårtor eller skjuter skarpt eller driver kemtvättsinrättningar … ungefär som att det finns en hel planet fylld av Chewbaccas (som aldrig synts till efter den ökända Star Wars julspecialen …) Att simplifiera Rockets liv till att han bara är ett experiment och att han kommer från Nordamerika … ja men, Peter Quill är också från Nordamerika, hur många i hela rymden ska vara från Nordamerika?

Rymdhunden är förresten också jordisk. Och i en framtid i den tekniskt avancerade rymden borde det finnas bättre ansiktsrekonstruktion efter en olycka än en mask. Det finns redan bättre teknik idag på planeten Jorden.

Rocket har gått från sarkastisk till sentimental varelse

Sämst är att Rocket används som en sentimental varelse. Han som var så sarkastisk och rolig förr i tiden. … Och så ska Guardians of the Galaxy rädda Rocket och … ja, de borde väl rädda en hel planet med djurexperiment. Men det gör de inte. De sätter inte igång med räddandet förrän det gäller människobarn som ser ut som reklam för den ariska rasen. Efter alla djurexperiment … det här ger en dålig eftersmak.

Ny konstellation utan alla coola brudar

Hur går det sedan? Guardians of the Galaxy finns kvar i en ny konstellation, med några av de gamla snubbarna och några nya medlemmar, bland annat guldgubben. Men alla de coola brudarna är borta med vinden. Mantis, Nebula, Gamora … Guardians of the Galaxys USP var musiken och den sarkastiska tonen, men också att den är en av de få superhjältegrejerna som kunde skryta med ”varannan damernas”. Det var ungefär lika många killar och tjejer i gruppen (om man räknar trädet som ett neutrum). I den nya Guardians of the Galaxy uppställningen … är alla snubbarna i övervikt.

Drax och Mantis – seriens bästa par

Den bäste av snubbarna, Drax, han som stjäl alla scener han är med i, är dock inte en av de snubbar som är kvar. Han har hittat sitt kall och går vidare.

Drax, spelad av Dave Bautista, visar upp sina komeditalanger med råge och hans så kallat våldsamma karaktär visar sig bli en barnfavorit (liksom i agentparodin My Spy) – en karaktärskurva som Guardians of the Galaxy lånat från Seven Samuraioch Toshiro Mifunes karaktär.

Det är förresten inte konstigt att det var Drax och Mantis som fick bära hela julspecialen. De är de bästa i gänget. Peter Quill, gängets förmodade ledare, kan man gärna vara utan.

Extramaterial utan julfirande

Utgåvan är packad med extramaterial och tillbakablickar på hela biofilmsserien och julspecialen. Som så ofta i dessa produktioner är extramaterialet bättre och roligare än själva filmen. Man slipper plågsamma djurförsök. Ett extra plus hade varit att lägga med julspecialen med seriens bästa par, Drax och Mantis, för alla som inte har Disney+.

print

Här kan du se Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)

Våra samarbetspartners