AVGRUNDEN – ”måste-rutor” kryssas i katastroffilm som står sig med effekterna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Richard Holm
Skådespelare: Tuva Novotny, Peter Franzén, Felicia Maxime, Kardo Razzazi, Göran Gillinger
Premiär: 2023-09-15
Betyg: 3

Det finns olika svenska katastroffilmer som haft sin debut på bioduken genom åren. En del brukar visas av TV-4 vid juletider och anses vara av komisk karaktär.

Nu har epitetet fått mer substans och hela scenariot utspelar sig i Sveriges livmoder, gruvan i Kiruna. De flesta har nog tagit del av att den gamla stadsdelen flyttas bit för bit i syfte att fortsätta gruvdriften. Rasrisken är också en vidhängande faktor som inte går att förbise och här ställs Frigga (Tuva Novotny) tillika säkerhetsansvarig för Kiirunavaaragruvan inför ett tufft beslut.

Inför hennes agerande kantas en tidspressad uppgift med en försvunnen son, en revolterande tonårsdotter och en ny kärlek som anländer med tåget till exmakens förtret.
 
Domedagsprofetia från USA

Att en svensk katastroffilm med ordets rätta innebörd inte hör till vardagen kan till viss del stavas USA. Var och varannan dag exporteras domedagsprofetia från landet i väst, mer eller mindre med en produktionsbudget som överskrider Sveriges samlade filmanslag 2022.

Obligatoriska ”måste-rutor”

Men Avgrunden står sig när det gäller specialeffekter. Det är inte här filmen brister. Snarare de stolpiga dialogerna och det förutsägbara händelseförloppet där varje obligatorisk ”måste-ruta” kryssas i, scen efter scen. copy paste från Hollywood har aldrig varit så tydligt som nu, trots försvenskningen och de vackra landskapsbilderna.

Tuva Novotny, filmens stomme

Tuva Novotny bär mer än säkerheten för gruvan på sina axlar. Hon utgör stommen i filmen och hade det inte varit för henne så hade filmen nästan kollapsat i avgrunden. Men i det stora hela finns underhållningen och den intressanta aspekten att något kan ske på hemmaplan, trots det milslånga avståndet från katastroffilmernas Mecka.

print

Våra samarbetspartners