THE FLASH – det fördömda barnet och action med charmig glimt i ögat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Andy Muschetti
Skådespelare: Ezra Miller, Sasha Calle, Michael Shannon, Ron Livingston, Michael Keaton
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Längd: 144 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Bros.
Betyg: 3

Efter cameos i Batman v Superman: Dawn of Justice och Suicide Squad fick The Flash en matigare  och skojigare roll i den lättsamma Justice League. (The Flash är ännu lättsammare och lustigare i Zack Snyder’s Justice League.)

Universums snabbaste superhjälte har dock fått en av de långsammaste vägarna till sin första solofilm. Vägen till premiären har gått med snigelfart, men till skillnad från Batgirl fick i alla fall The Flash en premiär. Efter åratal av förseningar och regissörsbyten och pandemikaos och en så skandalomsusad skådespelare i titelrollen att det inte skulle ha förvånat någon om The Flash blivit ännu en avskrivning för skattelättnader. Modell Batgirl.

Man ska inte ha för höga förväntningar på filmen The Flash, man ska ha lagom förväntningar. För mycket förhandshype handlade om att filmen skulle vara den bästa superhjältefilmen någonsin … och så visade det sig att The Flash inte ens var månadens bästa superhjältefilm (den titeln gick till den nya animerade Spider-Man filmen med multiversum och Miles Morales).

Ja, det var Guardians of the Galaxy-regissören James Gunn som kallade The Flash den bästa superhjältefilmen som någonsin gjorts, men mannen som numera är DC Comics nya chef kanske inte är den mest objektiva kritikern.

Hur är då filmen The Flash? Det börjar snabbt, kul och lovande. Full fart direkt. Och man etablerar omedelbart att The Flash är Justice Leagues egen praoelev som delegeras till de förmodat enklare uppgifterna.

Söta hundscener

Ben Afflecks Batman tar alltså hand om ett dödligt virus som hotar hela världen medan The Flash räddar en terapihund. The Flash hade förresten en söt hundscen även i Snyder Cut av Justice League. (Lektion ett till alla regissörer som tar över halvfärdiga projekt: klipp aldrig bort scener med gulliga hundar!)

All action sker med en charmig glimt i ögat, det är bra drag, bra ljud, bra musik och bra effekter. Det är sällan man får en sådan klockren kombination. Och … sedan blir det värre. Man tycks ha spenderat mycket mindre tid, pengar, kraft och energi på specialeffekterna. Det är förvirrande att The Flash både innehåller några av de bästa och några av de allra sämsta specialeffekterna i DC:s historia. De sämsta försöker man skyla över med allt snabbare klippning och en kakafoni av olika ljud. Allt för att distrahera publiken.

Ständigt denna Vessla

Och så ständigt detta multiuniversum. Det har liksom blivit alla filmmakares ”get out of jail free card”. Man kan slopa alla tankar på logik och kontinuitet och vilka karaktärer som lever och dör … Multiversum har blivit som en ständigt tillgänglig resetknapp. Tryck control-alt-delete och starta om igen. Det marknadsförs som fantasifullt och kul, men i själva verket så har det effekten att ingenting spelar någon roll. Man kan avliva karaktärer hur som helst och ta tillbaka dem igen. Spelade av samma skådespelare – eller nya.

Tillbaka till forntiden

The Flash hamnar i en alternativ tidslinje där Justice League inte ser ut som vanligt och där Eric Stoltz aldrig blev av med huvudrollen i Tillbaka till framtiden och ersatt med Michael J. Fox … och filmen är snäll nog att fantisera om att Back to the Future ändå blir en succé … ALDRIG i något universum eller i någon tidslinje blir Back to the Future en succé utan Michael J. Fox! Han är en sådan skådespelare som var helt perfekt för en roll i en perfekt film …

Kevin Bacon öppnar vegansk slakteri?

Om ni undrar vad Michael J. Fox gör i filmen The Flash … han var med i Footloose. Vad gjorde då Kevin Bacon, undrar ni? Och vem har Peter Quill, alias Star-Lord, som hjälte i The Guardians of the Galaxy filmerna? Ingen aning. Vem vet, Kevin Bacon kanske öppnar ett veganskt slakteri. Eller spelar Chris Pratts roll i The Guardians of the Galaxy.

Blöt sentimentalitet

Filmen är inte så rolig som den tror att den är … den är för putslustig och för sentimental. Ironiskt nog, även den senaste Guardians of the Galaxy filmen övergav sin vanliga torra satiriska jargong för blöt sentimentalitet. Aldrig ett bra byte.

Blötläggningen i The Flash blir värre och värre ju längre tiden går. Och referenserna till Tillbaka till framtiden sänker filmen totalt. Visst, de är roliga, men de påminner en direkt om att det här har gjorts förr och det här har gjort snyggare och det här har gjorts roligare och så mycket bättre … och det på 1980-talet när folk fick kämpa för att få till specialeffekter! Nu är det easy come, easy go.

Att acceptera att allt är skit

Men mest av allt … Tillbaka till framtiden hade optimism och kämpaglöd. Visst kan du ändra din framtid till något bättre! (Och visst kan du ändra din forntid till något bättre … vilket kanske stämmer, för om man fokuserar och minns bra saker, verkar forntiden bättre …) The Flash handlar bara om att acceptera att allt är skit. Samtidigt som filmen vadar i nostalgi. Vilket understryker att allt var bättre förr, annars skulle filmmakarna inte behöva återanvända så mycket gamla grejer … ?!

Det fördömda barnet – igen

Och nu en spoilervarning: Grundhandlingen i The Flash är exakt den samma som i teaterpjäsen Harry Potter och det fördömda barnet där Harry Potter och hans son reser i tiden för att göra saker bättre för en rad karaktärer, och de inser att de måste låta Cedric dö igen (Robert Pattinsons karaktär i filmserien). Samt att de måste låta Harrys föräldrar bli mördade av Voldemort igen … för att Harry ska bli en hjälte som slutligen kväser Voldemort.

Det där är ett sådant slafsigt manusarbete. Det antyder också att grymt tragiska barndomar är något positivt och något man inte ska ändra på … Så låt fler utstå barnmisshandel som Harry Potter och The Flash och vi får fler hjältar … ?! Nä, det håller inte!

Förutbestämd att dö tidigt

The Flash skådespelaren Ezra Miller har förresten också varit med i Harry Potter spin-offen Fantastic Beasts … i rollen som ännu ett fördömt barn med tragisk barndom som var förutbestämd att dö en för tidig död. Marknaden är övermättad med den här typen av självmedvetet tragiska karaktärer som ältar och glorifierar sin egen tragiskhet.

Kul med tonårsfilmer

Finns coola och upbeat filmer som Tillbaka till framtiden idag? Ja, ett exempel är den utmärkta filmen Gran Turismo, ”Based on a true story”, där huvudpersonen inte låter sig hållas tillbaka av sin bakgrund, sin walesiskhet eller vad alla andra säger att han klarar av eller inte … Om man annars vill ha kul med tonårsfilmer får man väl ta fram en samling av John Hughes filmer … och Fira med Ferris … Som är tonårsmutantninjasköldpaddornas favoritfilm i den nya animerade filmen som också vadar i 1980-tals nostalgi. Då Ninja Turtles uppfanns.

Some Kind of Wonderful

Det är väldigt farligt att påminna folk om att det var bättre på 1980-talet … Footloose och Tillbaka till framtiden kan du få tag på för en spottstyver. Och som grädde på moset kan du toppa med John Hughes klassikern Some Kind of Wonderful … med Eric Stoltz i huvudrollen. Hade Stoltz fått Back to the Future franchisen hade han inte varit ledig för att göra Some Kind of Wonderful. En ödets nyck att vara tacksam för.

The Flash 4KUHD och Blu-ray är fullproppad med extramaterial. Värd att ha? Ja. Definitivt. För extramaterialet, för Michael Keaton och för terapihunden.

print

Här kan du se The Flash (2023)

Våra samarbetspartners