RICKY GERVAIS: ARMAGEDDON, Royal Arena, Köpenhamn den 9 september 2023 – grovhugget och gränsöverskridande med woke i fokus

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Han är sarkastisk, flinigt kaxig, smart, tänkvärd och förstås kontroversiell. Namnet är Ricky Gervais, och även om det är så sant som det är sagt att han för evigt alltid i första hand kommer att förknippas med The Office, och viss mån sina andra serier som Extras, Derek och After Life, så är det också uppenbart att det är på scen i egenskap av stand up-komiker är det som ligger honom kanske varmast om hjärtat.

Vilket är lätt att uppskatta. Gervais har till skillnad från många andra i hans skrå inte bara fokus på relationer och vardagligheternas absurditeter via observationer. Snarare koncentrerar han sig helst på att ta ett nacksving på helheten, på världen och dess tillstånd, trender och annat.

Välkomnad som en rockstar

Precis som är fallet vad gäller denna show, för övrigt. Gervais ändrar inte en vinnande formel. Armageddon är för övrigt titeln på den nya showen, och även om nu detta kan låta olycksbådande, så är det långt ifrån hela sanningen. Men hur det nu än ligger till med den saken är han omhuldad och älskad av sin stora publik. Britten välkomnades som en rockstar när han äntrade scenen i den knökfulla Royal Arena strax efter åtta i fredags.

Inte alltid rumsrena one liners

Och kanske är en av anledningarna att han avväpnar idiotier med genomtänkta skämt. Eller kanske inte alltid. Men det handlar sällan bara om att drämma till med svordomsosande one liners för att få till en respons. Det finns en relevant poäng att hämta där också. Även om de inte alltid är att betrakta som rumsrena från den samtida woke-rörelsen.

Ingen anhängare av skitnödiga tankar

Men för att nu fortsätta på temat woke; det var där tillställningen inleddes. Gervais deklarerade omgående att han ”är woke”. Här höll garanterad många fler än undertecknad andan, men ingen behövde oroa sig för att han gått och blivit en anhängare av skitnödiga tankar om att dra politiskt inkorrekta skämt eller att stötta verbala, inte sällan ogrundade anklagelser att vara fascist, rasist, anti-hbqt och så vidare.

Att skruva på sig och lägga upp ett flin samtdigt

Men okej, visst är det så att Gervais är en tämligen ofiltrerad snubbe. Att skoja om afrikanska bebisar med AIDS, dvärgar, och handikappade oavsett poängen kan te sig för magstarka för somliga. För egen del kunde jag mycket väl både skruva mig i stolen och lägga upp ett flin samtidigt.

Visst, det här är inte humor för alla, och någonstans var det svårt att inte hoppa till över ämnesvalen. Samtidigt inbillar jag mig att Gervais vill att vi ska tänka efter när skratten klingat av. För den där poängen finns där trots allt för den som är villig att ta till sig den.

Svårighet definiera vad en pedofil är

Pedofilskämten är jag dock inte så säker på det fanns någon direkt poäng med. En sann (barndoms)historia om den lokale pedofilen som gav godis och lovade ge bort en valp åt småbarnen i parken bredvid mynnade ut i en poäng om mamma Gervais, och hennes svårighet att definiera vad en pedofil för den då sjuårige sonen, så istället sade hon till lille Ricky att hålla sig borta från dennes sällskap eftersom han kommer att hugga snoppen av honom om han inte aktar sig.

En koppling kom strax efter när Gervais utvecklade skämtet och förlade handlingen till Kina.
Vill du ha en hundvalp, frågar den kinesiske peddon den lille gossen.
Nej, jag är inte hungrig, svarar gossen.

Lättköpt? Kanske det. Men definitivt roligt. Tycker i alla jag. Det är väl här woke kommer in med pekpinnarna, men allt kan och bör inte sorteras under rubriken kränkande. Då blir världen så mycket tråkigare.

Grovhugget och gränsöverskridande

Fast med detta sagt; det är klart att alla former av fascism, rasism, trakasserier av hbqt-grupper, våld mot kvinnor och så vidare ska bekämpas, det är något Gervais också i egenskap av liberal – ja, han kallade sig faktiskt för en sådan vid något tillfälle – står upp för. Men det görs inte genom att censurera och tabubelägga skämt. Särskilt inte när de som i det här fallet inte är illasinnade. Grovhuggna och gränsöverskridande? Ja, det stämmer. Så förhåller det sig ofta med den här mannen, men värre än så skulle jag inte vilja beteckna dem som.

Engagemang för djuren

Sedan är det inget nytt att Gervais inte har en särskilt positiv syn på mänskligheten, men det har inte jag heller. Det finns det liksom ingen större anledning till. Även om det tack och lov ändå finns gott om människor som bekämpar världens elände så gott det går. Därför hyser jag full förståelse för hans engagemang för djuren. För som han och många med honom har sagt tidigare; de har ingen talan.

print

Våra samarbetspartners