CANCELED – bara dumt och tråkigt, men målgruppen lär skrika i salongen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Oskar Mellander
Skådespelare: Vincent Grahl, Emma Valev, Klas Wiljeergård, Fanny Klefelt, William Wasberg
Premiär: 2023-08-25
Betyg: 1

Av någon anledning ligger den svenska skräckfilmen Andra sidan från 2020 nästan alltid på SVT Play. Den är inte speciellt bra, men om inget annat är huvudpersonerna sympatiska.

Nu är en av den filmens två regissörer, Oskar Mellander, tillbaka med en ny skräckfilm, denna gång skriven och producerad av Joakim Lundell (den där Jockiboi, alltså, som jag inte alls har koll på, han är bara ett namn från kvällstidningsrubriker) och de andra bakom skräckfilmen Feed. Feed pressvisades inte, åtminstone inte i Göteborg, så jag recenserade den inte.

Feed, en konstig slasher

Jag visste inte ens att den gick upp på bio. Jag läste att den visst var hajpad – men jag måste verkligen ha missat hajpen. Antagligen har trailers och annat legat på TikTok och andra kanaler jag inte använder, jag kan också ha blivit bortsållad på grund av min ålder.

Men jag har sett Feed. Det är en konstig slasher som är rätt värdelös. Ett gäng osympatiska typer ska spela in något slags internetprogram på en ö. De mördas.

Bolagets namn antyder själlöshet

Namnet på bolaget bakom Feed och Canceled får mig att rygga tillbaka. Scandinavian Content Group. Content. Innehåll. Inte film, underhållning, kultur. Content får det att låta som något som görs enbart att fylla ett tomrum. Något själlöst, något som är gjort bara för sakens skull. Ungefär som de där korta, anonyma serierna som sprutade ut ur spanska ateljéer på 60- och 70-talen bara för att förlag skulle ha material så att de kunde fylla sidantalet i serietidningar.

På ett sätt är Canceled unik: det här är världens första skräckfilm om Billys Pan Pizza. I övrigt är det Feed en gång till, fast den här gången i ett spökhus i djupt inne i en skog i nordvästra Sverige.

Fejkade spökerier och dödsfall

Vincent Grahl spelar Alex, en fruktansvärt osympatisk kille som har ett internetprogram som heter Gone Ghosting, där han agerar spökjägare. Det är han som har blivit “canceled”, eftersom han tidigare har fejkat spökerier och tydligen hade en tjej tagit livet av sig på grund av detta.

Det görs dock inte så mycket av detta, det finns ingen större orsak till att filmen heter Canceled, antagligen tyckte upphovsmännen bara att det var en cool filmtitel. “Canceled” är för övrigt amerikansk stavning av ”cancelled”.

Lite sympatisk

Gone Ghosting har två programledare, den andra heter Catta (Felicia Kartal), hon är också osympatisk och tillgjord. Övriga i filmteamet är rätt anonyma. Med sig har de också Polly (Emma Valev), som är den enda som är lite sympatisk. Polly har förlorat sin tvillingbror i en olycka och Catta ska försöka få kontakt med brodern med hjälp av en seans.

Ingen som varit där ”på flera hundra år”

Det här teamet åker till en enorm kåk omgiven av skog, väldigt långt ifrån civilisationen. Varför de släpar med Polly dit för att ha en seans där framgår inte riktigt. När de anländer till huset tjoar Alex att ingen har varit där på flera hundra år. Han borde väl se att huset inte är flera hundra år gammal, och även om inredningen rasat ihop, framgår det med all önskvärd tydlighet att grejorna där inne inte är flera hundra år gamla.

Förseglat rum med 70-talsinredning

Precis när filmteamet ska sätta igång, blir Alex uppringd av Billys Pan Pizza. De säger upp samarbetet och Alex blir skitförbannad, nu har han inte råd att betala sin filmfotograf. En tjej håller upp en massa Billys Pan Pizza-förpackningar och ser ledsen ut.

De hittar ett förseglat rum och det har inredning från 70-talet. Då bodde det en familj i huset. Tydligen bodde de bara i ett rum, eftersom resten av huset inte har 70-talsinredning. I det här rummet hittar de en massa VHS-kassetter från 1978 och 1979. Familjen som bodde där filmade av någon anledning allt de sysslade med, och de var tidigt ute med VHS, ett format som lanserades 1976.

Livnär sig på människors rädsla

Filmteamet lyckas få igång en gammal TV och en VHS-spelare, och tittar på några kassetter. Hemska saker hände i huset, där bor en ondskefull varelse som livnär sig på människors rädsla, alla i familjen dog… Alltså: en ondskefull varelse som livnär sig på människors rädsla. I ett öde hus i den folktomma skogen.

Filmfotografen blir hungrig och äter en Billys Pan Pizza. Alex blir fly förbannad. Han får inte äta de där! Men Billys Pan Pizza är det enda de har med sig att äta.

Dödar en i taget

Det ondskefulla monstret, som ser ut att vara en lång och tanig man som flaxar med armarna och låter som spöket i The Grudge; vi får aldrig tydligt se honom, dyker upp och huvudpersonerna dödas en i taget.

Urtvättade färger som svartvitt

Canceled är en mörk film. Bokstavligt talat. Filmteamet har inte med sig ordentliga strålkastare och annat, så det är konstant mörkt. Färgerna är så urtvättade att det nästan är svartvitt. Liksom fallet var med Andra sidan, bygger skräcken på att det är beckmörkt, och så plötsligt dyker någonting upp och musiken brölar till.

Alex klarar knappt av att prata utan att säga “fuck” och “fucking”. Rent allmänt är dialogen full av anglicismer. Visst, ungdomar pratar så idag, men dialogen får alla i filmen att framstå som korkade.

Varför inte bara en informell klubb

Det finns en massa konstigheter i filmen. Annica Liljeblad spelar en tant som bodde i huset på 70-talet, hon figurerar på de där videokassetterna. Vid ett tillfälle säger hon att hon startat en stiftelse vars uppgift är att hålla den övernaturliga ondskan instängd i det här huset. En stiftelse? Satt hon där mitt i en skog i Norrland och startade en stiftelse? Varför inte bara en informell klubb? Det dyker upp några andra från stiftelsen mot slutet. Satt de och häckade i skogen i närheten och bara väntade på att något skulle hända?

Gick omkring i beckmörker

Filmen har enorma problem med tempot, jag tittade på klockan redan efter tio minuter. Jag satt och vred på mig i biofåtöljen filmen igenom, gäspade, på filmduken gick man omkring i beckmörker och det hände inte så mycket, Alex sa “fuck”, ibland skrattade jag till, sedan blev det riktigt flängt, och sedan var det slut. Jag gick innan eftertexterna rullat klart, så jag vet inte om Billys Pan Pizza tackas i eftertexterna.

Bara dumt och tråkigt

Precis som i Andra sidan har man glömt bort att förklara varför det spökar, vad det är för varelse, och varför den finns där. Den bara finns där.

Det här är bara dumt och tråkigt. Men visst, det är gott om jump scares, så den unga målgruppen lär skrika en hel del i biosalongen.

print

Våra samarbetspartners