OPERATION NAPOLEON – habil actionrulle av fakta och uppvärmd skåpmat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Óskar Thór Axelsson
Skådespelare: Vivian Ólafsdóttir, Jack Fox, Iain Glen, Wotan Wilke Möhring, Ólafur Darri Ólafsson
Premiär: 2023-08-16
Betyg: 3

Den som hänger med alla nya action och polisserier som snurrar på nätet har säkert noterat att inte längre de stora elefanterna, däribland USA, England, Tyskland eller Frankrike, som har patent på dessa genrer.

Numera  ser vi ofta att länder typ Nya Zeeland, Israel och, ja sådana platser på jordklotet som vore otänkbara för bara ett tiotal år sedan, spottar ut serier som borde göra pionjärerna gröna av avund.

Har haft Alistair MacLean som nattlektyr

När vi väl hämtat oss från nyhetens behag konstaterar vi dock att äpplena oftast inte fallit långt från träden. Nu har vi på stor duk fått en isländsk actionrulle baserad på författaren Almardur Indriöasons  storsäljande bok, signerad Oscar Thor Axelson som kan både sitt Hollywood och haft Alistair MacLean som nattlektyr.

Habil actionrulle

Med draghjälp av lite fakta och mycket fiction har han levererat en habil actionrulle, som håller vad den lovar varken mer eller mindre. Att det fanns krafter som hjälpte nassepampar till Argentina är till exempel fakta. Dock inte Adolf och Eva som aldrig hade några tankar på att lämna bunkern levande.

Uppvärmd skåpmat

Att nazisterna gömde undan stora mängder konst och guld, och att det finns optimister som fortfarande letar efter dessa värdesaker kan vi också tillskriva verkligheten. Utöver detta är det dock uppvärmd, om än väl tillagad skåpmat med välkända ingredienser.

Indragen i konspiratonsintrig

Vid krigets slutskede kraschlandar ett tyskt flygplan på glaciären på Vatnajökul på Island där det legat fram till våra dagar när isen börjat smälta. En ung advokat Kristin (Vivian Olafsdotir) blir genom sin bror indragen i en konspirationsintrig, som inte kan beskrivas utan måste ses för att kunna följa med i den snåriga djungeln.

Poäng för miljöskildringen

Jag reste en hel del på Island på sjuttiotalet när jag skrev om isländsk pop och folkmusik och konstaterade att det var och är ett fascinerande land. Något som naturligtvis ger poäng för miljöskildringen. Nya fräscha ansikten är också en tillgång inte minst den skotske aktören Iain Glen som boven i dramat.

Napoleon uppfann kanske inte hjulet, men det snurrar av gammal vana.

print

Våra samarbetspartners