GREATEST DAYS – utan bra musikalnummer och med unken sensmoral

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Coky Giedroyc
Skådespelare: Aisling Bea, Alice Low, Emma Amos, Jayde Adams, Matthew McNulty
Premiär: 2023-08-04
Betyg: 1

Vad är det som är ”GREAT” med Greatest Days? Svar: inte mycket. Det är en Take That musikal som påstår sig vara den nya Mamma Mia! – ni vet, kvinnlig vänskap, sång och dans, en resa till Grekland – men det blir inte mycket av något av det utlovade.

De fyra kvinnliga vännerna är inte vänner, de är bara bitchiga mot varandra, och de tycks ha satts ihop lika opersonligt som ett generiskt pojkband. Det finns en vit, smal, traditionellt snygg och hetero centralfigur. Och som sidekicks finns en svart, en lesbisk och en tjock tant.

Melissa McCarthy bad aldrig om ursäkt

Scenen när de smala personerna glor dömande på den överviktiga är ett lågvattenmärke i en redan dålig film. Tänk på Melissa McCarthy i Bridesmaids … hon bad aldrig om ursäkt för att hon inte var smal, och hon grät aldrig för att hon var knubbig! Hur svårt är det att göra en ”full figure” karaktär som känns som en ”well rounded” karaktär i manuset?

Man får aldrig någon konsert

Bandet heter inte Take That utan The Boys – men de sjunger alla Take That sånger? – är detta någon slags alternativt universum som i Yesterday? Det blir bara konstigt!

Man får ALDRIG någon konsert! Nej, tanterna kommer aldrig fram i tid, de grälar bara istället, och replikerna luktar töntig “stage fight” lång väg. Efter att ha genomlidit en fruktansvärt tråkig film utan några ordentliga musikalnummer – hur lågbudget kan det bli? – kunde man åtminstone ha kostat på sig en rejäl grand finale med ett pärlband av hits – som i Bohemian Rhapsody.

Även Rocket Man hade en bra final. För att inte tala om Mamma Mia! med sina roliga encores … Men nej, det blir det inget av. Det blir ingen konsert.

Kunde lika gärna ha filmat i London

Inte får man se mycket av Grekland heller. Filmteamet lär ha filmat på plats i Aten. Enligt reklamen. De kunde lika gärna ha varit i Pinewood Studios i London. Eller i ett garage i Newcastle. De fyra grälande tanterna åker runt på sådana där sparkcyklar som drivs av el och de tycker att det är jättekul … det är resans highlight. Elsparkcyklar hade de kunnat hitta i Manchester.

Mamma Mia! gav Greklandsturismen ett gigantiskt uppsving. Ingen kommer att vilja åka till Grekland efter det här. Massor av elsparkcyklar som ligger i drivor på trottoarer och parkeringar, det finns det hemma. Och bada i fontänen när det är VM- eller EM-framgångar … det gör man tydligen säkrast på Sergels torg?

Unken sensmoral med dödlig utgång

De fyra  tanterna blir arresterade för att de gör något så vågat som att plumsa i en fontän och därför blir det ingen konsert . De får istället en föreläsning om oansvarigt beteende … För kvinnor ska minsann inte få ta ut svängarna för mycket …?!

Samma unkna sensmoral finns i tillbakablickarna när de fyra var fem och unga …. Killar kan göra vad som helst. Tjejer kan inte ha en tjejkväll tillsammans och gå och se ett pojkband utan att det får en dödlig utgång. Det påminner lite om sensmoralen i barnboksklassikern What Katy Did … tjejer ska inte gunga på en gunga, det är farligt och det straffar sig minsann! Har vi verkligen inte kommit längre?

Tre medlemmar i Take That gör cameos. Två nobbade eftersom de hoppat av bandet för längesen och gungade vidare på sina egna gungor istället för att vara med i den här karusellen.

print

Våra samarbetspartners