DOM SMÅ HJÄLTARNA – kreativt med grekisk mytologi för barn

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Pattie et la colure de Poséidon
Regi: David Alaux, Eric Tosti & Jean Francois Tosti
Originalröster: Kaycie Chase, Christophe Lemoine, Emmanuel Curtil, Michel Tureau, Frantz Confiac
Svenska röster: Annica Herlitz, Michael Blomqvist, Hasse Jonsson, Dan Ekborg, Kim Sulocki
Premiär: 2023-07-26
Betyg: 4

Bonnie drömmer om äventyr och hennes idol är hjälten Jason. En dag vill hon också bli äventyrare, eller åtminstone besöka det berömda biblioteket i Alexandria … Men är äventyrare ett jobb för möss? Uppenbarligen är svaret … JA!

Små vänner är verkligen bra att ha på färden. Vi får se hur Bonnie, hennes bäste vän katten Sam och en mås som inte kan flyga gör allt arbete bakom kulisserna för att Jason och Argonauterna ska lyckas med sitt uppdrag och rädda staden Yolkos.

Som hotas av en tsunami signerad Poseidon. Som blev avundsjuk på den fina statyn som Yolkos invånare skänkte brorsan Zeus. Nu måste en ny staty byggas för att hedra Poseidon och Jason och argonauterna – och de små djurvännerna – ska hämta hem en legendarisk treudd av blå smaragder för att kröna verket.

Extra roligt med franskt

Det här är en genuint rolig film för både stora och små. I en tidsålder då mycket av nöjesutbudet kommer från USA är det extra roligt att konstatera att den här filmen är fransk. Frankrike har en lång tradition av fabler och den här filmen är ett bevis för att det är en tradition som de behärskar till fullo och verkligen kan få ut det mesta av.

Homage till Det gyllene skinnet

Om man gillar klassisk film och klassisk stop-motion så är det speciellt härligt med filmens homage till  filmen Det gyllene skinnet (Jason and the Argonauts), en klassisk brittisk äventyrsfilm.

Absolut ingen barnfilm, men jag ångrar inte att jag såg den (alldeles för ung) för den var alldeles underbar. Jag minns särskilt  Honor Blackman i rollen som Hera. Hon skulle beskydda Jason och hans argonauter … men Jason gör slut på sina önskningar alldeles för fort! Filmen är berömd för Ray Harryhausens banbrytande och snygga  stop motion-effekter som fortfarande är både spännande och skrämmande.

Perspektiv mellan jordelivet och Olympen

I Dom små hjältarna kommer draktänder till användning ännu en gång! Precis som i  Det gyllene skinnet så växlar filmen perspektiv mellan jordelivet, där människor och djur som stretar och kämpar på, och Olympen där alla gudarna tittar på och spelar spel och lägger sig i … som om det vore ett datorspel designat enkom för deras eget nöje.

Fullspäckade med grekisk mytologi

Och återigen: Hera är coolast. Zeus må vara universums mäktigaste, men vid gudarna, vad han är rädd för sin fru! Och när frugan säger att det är slutspelat så är det slutspelat!

Filmen Dom små hjältarna är fullpackad med grekisk mytologi som används på ett kreativt och skojigt sätt och det finns också en kul blinkning till vikingamytologi … när världens sötaste Kraken någonsin dyker upp!

Fabeltradition med moral

Det här är en barnfilm som är rolig för barn … och det är en bra inkörsport för att bli intresserad av gamla sagor och sägner, legender och mytologi … innan Percy Jackson böckerna slukas på mellanstadiet.

Och i sann fabeltradition finns en moral om att inte underskatta små vänner och små hjältar … även om de råkar verka bakom kulisserna.

Precis som i Indiana Jones

En rolig fotnot: Våra små hjältar besöker bland annat ön Syrakusa. Precis som Indiana Jones i sitt senaste äventyr. Fast ”Indy” missade att möta råttornas motsvarighet till Don Corleone!

print

Våra samarbetspartners