MISSION: IMPOSSIBLE – DEAD RECKONING PART ONE – begåvad infallsvinkel på visuellt pärlband av action

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Christopher McQuarrie
Skådespelare: Tom Cruise, Hayley Atwell, Simon Pegg, Ving Rhames, Rebecca Ferguson
Premiär: 2023-07-12
Betyg: 4

För att friska upp minnet med hur det hela startade slog jag på TV4 play som nu kör nyinspelningarna på Farligt Uppdrag (Mission Impossible) från 1988 till 1990. Serien spelades nu in i Australien men Peter Graves som hade huvudrollen i originalet som blev en megahit mellan 1966 och 1973 ställde upp den här gången också.

Det var alltså ett säkert kort Tom Cruise satsade på 1996 när han spelade in sin första Mission Impossible rulle, och nu ångar han på för sjunde gången. Cruise sägs inte utan fog vara den siste filmstjärnan, det vill säga någon som säljer sina filmer på namnet. Precis som publiken när det begav sig såg en film med John Wayne, James Stewart eller Eddie Constantine räckte det att namnet lyste framför titeln för att det  skulle bli lapp på luckan.

Öronmärkta actionrullar

Bortser vi från några klavertramp (Mumien bland annat) är Cruises filmer öronmärkta actionrullar numera, och nu vid 60 års ålder (jodå han kan passera för en vältränad 40-åring) säger han sig vilja slå Harrison Fords rekord att leverera sin actionhjälte 20 år till.

Esai Morales, färgstark bov

Christopher McQuarrie har skrivit manus och regisserat, och jag noterar med förnöjsamhet att han har gett Cruise ett bra eldunderstöd med Hayley Atwell en begåvning som både publiken och The Tom Cat gärna vilar ögonen på. Samtidigt lyser Esai Morales som Gabriel, den mest färgstarke boven i dramat.

Världens öde fortfarande på hans axlar

Ethan Hunt senaste problem är väl förankrade i en verklighet fjärran från de han brottades med  för 27 år sedan. Jodå, världens öde vilar fortfarande på hans axlar, och det blir fortfarande bil-, båt- och tågjakter där han får demonstrera sin väl konserverade fysik, men nu befinner vi oss i datoråldern där tekniken snart inte längre är vår slav utan vår herre.

Vi måste få en del 2

Detta faktum gör att fienden den här gången rör sig med ett helt annat IQ än de bovar och banditer Hunt vanligtvis brukar förpassa i horisontalläge. Begåvad och kreativ infallsvinkel på ett visuellt pärlband av action av den dimensionen att vi måste få en del 2 nästa år. Med tanke på de stålar den här rullen kommer att dra in måste till och med de mindre frälsta tillstå logiken i Cruises (med och producerar) framtidsperspektiv.

print

Våra samarbetspartners