ELEMENTÄRT – vackert animerad Romeo och Julia-historia med lyckligt slut

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Elemental
Regi: Peter Sohn
Originalröster: Leah Lewis, Mamoudou Athie, Ronnie Del Carmen, Shila Ommi, Wendi McLendon-Covey
Svenska röster: Mimmi Sandén, Martin Urech, Isa Aouifia, Irene Lindh
Premiär: 2023-07-07
Betyg: 4

Kan vatten och eld bli förälskade? Självklart, det blir ju en ångande het romans! Kan 4D hetta upp bioupplevelsen och ge oss något nytt … utan att vi behöver ha glasögon på oss? Ja. Absolut. Gillar premiärpubliken det nya konceptet? För det mesta. Men det allra, allra bästa är inte 4D utan bara vanlig gammaldags biomagi.

4D är ett nytt sätt att uppleva film. Det kan enklast beskrivas som att du är på Liseberg på en åktur samtidigt som du tittar på en film.

När isbjörnen i loggan morrar och andas ut kommer en kall pust (och en lätt doft av jordgubb?) ut över salongen och stolen vibrerar i takt med att isbjörnen sätter ner sina tassar på snön. När hunden i förfilmen är entusiastisk och viftar på svansen så viftar stolen också runt. Som om man själv vore en hund som blir viftad med. Wag the dog.

Svävar runt med molnen

När huvudfilmen börjar och eldtjejen kör motorcykel så girar stolen hit och dit. När det är dags för molnboll så känns det som att sväva runt i luften – kanske det närmaste vi någonsin kommer att spela quidditch? När eldtjejen blir extra arg pyser det rök över salongen, ett tag så mycket rök att det är svårt att se filmduken. Det är som att befinna sig på en rockkonsert. När det tänds doftpinnar i eldhemmet sprider sig en omisskännlig doft av rökelse i salongen. När vattenkillens lillebror dunkar honom i ryggen med en stock känns det exakt som att få en verklig smäll i korsryggen. Och så allt vatten som hotar att översvämma staden … Det regnar även över publiken. Ja, man kan stänga av vattnet över sin egen stol, men det hjälper inte mycket, för det stänker rejält ändå.

Luft har fått de roligaste effekterna

Av eld, vatten och luft så har luft helt klart fått de roligaste effekterna — det är kul att sväva! Och jord … har jord fått några effekter alls? Inte som jag kan komma på.

De flesta i premiärpubliken har riktigt roligt och skriker av skratt. Någon vill däremot ha säkerhetsbälte att spänna fast, för det har man på tivoli på en åktur. Men hur mycket av reaktionerna är effekten av effekterna och hur mycket är reaktioner på en riktigt bra och rolig Disney/Pixar film? Det här är den bästa Disney/Pixar filmen på mycket länge, förutom Luca, som tyvärr gick direkt till streaming.

En Romeo och Julia med lyckligt slut

Det är fint med en Romeo och Julia historia med lyckligt slut. Det är fint med en tjej som tillåts att bli riktigt arg och hennes temperament och eldfängdhet skildras som något positivt. Det är fint med en hjälte som gråter floder för minsta sentimentala småsak, och han ger den grå (eller blå?) kommunalarbetaren ett empatiskt ansikte. Det är så klart en historia gammal som gatan att ”motsatser attraherar varandra” men gamla historier fungerar ofta av en anledning.

Över 100 centimeter

Barnfilmer brukar vara barntillåtna för alla barn – för att se barnfilm i 4D ska du vara över 100 centimeter (precis som på många åkattraktioner på Liseberg eller Tivoli) och det utfärdas varningar för folk som känner sig skröpliga eller har ont i ryggen. Det utfärdas också varning för heta drycker – man får bara ha med sig kalla drycker (med lock) så man inte spiller hett kaffe över sig själv eller grannen när det blir åka av.

Heta popcorn blir mindre heta

Och det är nackdelen med 4D. En stor del av charmen med biobesök – och en stor del av intäkterna för biograferna – hänger ihop med att välja sitt favoritgodis eller sina favoritpopcorn med en god krydda på och en god dricka till. Popcornen är mindre goda och mindre heta när det regnar på dem. Eldflickan skulle hålla med. Det här är ju som en metafor för hela filmen! Eller i alla fall den delen som handlar om eldig mat. Våta godisar blir lite för kladdiga. Dessutom löper du risk att tappa godsakerna, för du får ju hålla dig fast i stolen när det bär av.

Isbjörnen som vinkar är bäst!

Av premiärpubliken har de flesta valt bort tilltugg. Smart av dem. Fast inte så bra för biointäkterna. Och vad tycker ungarna är bäst? Isbjörnen som kommer in på slutet och vinkar. Ja, det är en biografanställd som klätt ut sig till Nordisk Films maskot och hen kommer bara på premiärdagen (och bara på barnfilmer), och detta är tydligen den bästa 4D effekten enligt barnen som ser lika lyckliga ut som om de sett Tomten, Bamse, Milou och Björne på en och samma gång. Maskoten är en fantastisk effekt. Som inte ens är del av den nya tekniken.

Bamse hade varit nöjd

Filmen i sig är underbart vackert animerad, som en Zootopia som dragit upp färgreglagen flera varv för att leverera en saga om en myllrande fantasistad där alla kan lära sig att vara sams. Om Bamse hade kommit in som maskot hade han varit nöjd. Det här är lika superpedagogiskt som en gammal Bamse-saga.

print

Våra samarbetspartners