NO HARD FEELINGS – Jennifer Lawrence levererar den ena ”one linern” efter den andra

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gene Stupnitsky
Skådespelare: Jennifer Lawrence, Andrew Barth Feldman, Laura Benanti, Matthew Broderick, Natalie Morales
Premiär: 2023-06-30
Betyg: 3

No Hard Feelings börjar som en fjäderlätt dussinkomedi, men efter några scener syns Maddie (Jennifer Lawrence) med en cigarett i mungipan, där hon och hennes vänner ondgör sig över de inkräktande New Yorkborna som höjer fastighetspriserna i deras paradis Montauk, på Long Island.

Inte blir det bättre av att Maggie hotas av vräkning eftersom hon inte kan betala räkningarna för hennes mammas hus som hon övertagit. Maggie jobbar som Uber-chaufför på sommaren, just till de rika turisterna, men utan bil blir det lite si så där med den inkomstkällan.

Att dejta och göra en man av sonen

Då en annons från ett rikt medelålders par dyker upp där en bil lovas i utbyte mot att dejta, och göra en man av deras son Percy (Andrew Barth Feldman) innan han börjar på Princeton. Den snälle men skygge ynglingen har alltid haft både livrem och hängslen och definitivt aldrig ens kommit i närheten av någon sorts nationalsaft som kallas Long Island Iced Tea.

Höjdpunkt med Maneater

Jennifer Lawrence levererar den ena ”one linern” efter den andra och Andrew Barth Feldman kan smasha tillbaka i sitt eget personliga tempo med perfekt trovärdighet. Han står dessutom för en av filmens höjdpunkter när han framför Hall & Oates klassiska hit Maneater för Maddie.

En låt som inte handlar om ett otäckt kvinnligt monster. Scenen är en verklig pärla som fångar essensen av handlingen på ett lysande sätt. Percy, den osäkra och ungdomliga huvudpersonen, vågar sig äntligen fram och bjuder på sig själv mer än vad som kunde anas.

Holmgång mot snorungar naken

Maddie, en riktig femme fatale utvecklar såklart mer än bara monetära känslor för sin unga protegé. Särskilt visar det sig när hon går holmgång mot ett gäng snorungar helt naken under månskenet vid vattenbrynet (och där blev filmen barnförbjuden i USA).

Här härskar mobilen

Maddie representerar den äldre generationen (Obs, hon är 32 år) och känner sig främmande för det sätt Percys generation lever sina liv genom sociala medier. Percys nya klasskamrater biter sig fast i den sociala världen och struntar i sina levande vänner. Här dricks det inte, här är inget sex. Här härskar mobilen och gud vet vad som kanaliseras.

Ett hum av nostalgi

Filmen kanaliserar i vart fall humor i ett rätt högt tempo och en gråhårig lite rund Matthew Broderick (Percys pappa) ger även ett hum av nostalgi till den lite äldre generationen, generationen utan sociala medier.

print

Våra samarbetspartners