HAROLD FRYS OVÄNTADE VANDRING – trovärdigt porträtt av en man som söker inre försoning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry
Regi: Hettie Macdonald
Skådespelare: Jim Broadbent, Penelope Wilton, Earl Cave, Linda Bassett, Daniel Frogson
Premiär: 2023-06-30
Betyg: 3

”Jag skall bara posta ett brev”. En fras som pappor använder sig av på julafton och med det sagt ”råkar” missa tomtens ankomst. Harold Fry (Jim Broadbent) lever sida vid sida med sin fru Maureen (Penelope Wilton) i ett radhuskomplex där hela interiören speglar deras kala och kärlekslösa vardag.

När Harold mottager ett brev från en kvinnlig vän och kollega som kungör att hon kommer att dö i cancer blir reaktionen från Maureen mer brittisk än något annat. – vad vill du göra idag? Vädret är ju fint. Under hans frus mörka blickar besvarar Harold brevet kort och trofast och stegar ut mot brevlådan några kvarter bort.

Trasig relation till sonen

Här tar filmen sitt lilla avstamp, för det är mer än en kär vän i livets slutskede som rör Harolds tankar. Hans steg passerar flertalet brevlådor och minnena om parets trasiga relationen till deras enda son David har tydligt satt sina spår mellan honom och hans fru Maureen.

Hopp om värme i en allt kallare värld

I viss mån är filmen lättsam och de flesta personer som dyker upp längs vägens gång är godhjärtade samariter vilket ger ett visst hopp om värme i en allt kallare värld. Dock går det inte att blunda för att vissa scener påminner om Forrest Gumps amerikajogging från kust till kust där fler slår följe bara för att någon envis idealist tar täten.

Trovärdigt nyanserat porträtt

Jim Broadbent, vars breda repertoar alltid kommer till sin rätt har inga svårigheter att förmedla ett trovärdigt, nyanserat porträtt av en man som söker en inre försoning.

print

Våra samarbetspartners