KNOCK AT THE CABIN – kan vara årets dummaste film

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: M. Night Shyamalan
Skådespelare: Dave Bautista, Jonathan Groff, Ben Aldridge, Nikki Amuka-Bird, Rupert Grint
Land: USA, Japan, Kina
År: 2023
Genre: Mysterium, Skräck, Thriller
Längd: 100 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 1

Vi börjar med en spoilervarning. Har du sett trailern så har du i princip sett hela filmen. Mindre än en femtedel finns kvar. Det går alltså lätt att få in det mesta av handlingen på några minuter … så vad ägnas då hela hundra minuter åt? Att tråka ut publiken?

Liksom den Oscarsbelönade Women Talking ser den här filmen ut som filmad teater. Till skillnad från Women Talking (som hade kunnat gå på finaste Stadsteatern) ser detta ut som en billig amatörteater som bara närmast anhöriga köper biljetter till. Klumpig dialog och töntiga repliker låter som om de vore hämtade från valfri twittertråd där konservativa och liberaler bråkar om världens tillstånd. Så inte underhållande.

Filmen är för seg och pratig för att fungera som skräck. Och det fungerar egentligen inte som något annat heller.

Hela filmen fungerar inte

Fyra främlingar bryter sig in i en stuga där ett gaypar firar semester med sin lilla adoptivdotter. Är de fyra böghatare eller medlemmar av en sekt eller ute efter hämnd för någon oförrätt i det förgångna eller bara allmänt knäppa? Sektmedlemmar som bryter sig in i ett hus fungerade ju som grand finale i Once Upon A Time … In Hollywood, men här är det inte bara finalen, det är hela långa filmen, och det fungerar inte.

Sämsta hotet någonsin

Premissen är att de fyra är en modern version av apokalypsens fyra ryttare, och för att hindra jordens undergång måste regnbågsfamiljen välja att avrätta en av de sina. Annars måste de fyra istället döda varandra … utan att för den skull avvärja apokalypsen. Varför? Är inte detta det sämsta hotet någonsin? Det är ju bara att vägra och så gör knäppskallarna slut på sig själva …

Årets dummaste film

Eller så har de rätt. Så ska världen räddas. Återigen … Varför? Det är tydligen inte sopsortering och vaccinering som ska rädda världen från klimatkris och pandemier, det är en random avrättning i en stuga mitt ute i ingenstans.

Det här kan vara årets dummaste film. Men det är en underdrift. De flesta år har inte ens en sådan här dum film att komma med.

Ingen säljande kombination

Visst, det finns filmer som ser så här billiga och fula ut för att folk inte har haft några pengar att tala om för att göra filmen … men det stoppar inte sann indie-entusiasm. Det finns jättefåniga filmer bara du kollar på alla superhjältespektakel. Men då har man skrivit under på att det ska vara dumt och fånigt redan från början. Det är också bombastiskt, teatraliskt och roligt.

Billigt, fult och tråkigt är ingen säljande kombination.

Twisten kommer aldrig

Handlingen har fler ”plot holes” än en  övergiven tjälskadad väg i  Norrland har ”pot holes”.Vad kan man säga? It’s a bumpy ride.

Regissören är sedan Sjätte sinnet känd för att leverera en twist på slutet. Här kommer den aldrig. Om man inte ska räkna ”vansinniga sektpersoner kan ha rätt” som en twist.

print

Här kan du se Knock at the Cabin (2023)

Våra samarbetspartners