WOMEN TALKING – titeln är årets bästa sammanfattning på en film

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Sarah Polley
Skådespelare: Rooney Mara, Clarie Foy, Jessie Buckley, Judith Ivey, Ben Whishaw
Land: USA
År: 2022
Genre: Drama
Längd: 104 minuter
Format: Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 3

Women Talking utspelar sig 2010 och är baserad på en roman av Miriam Toews – som i sin tur är baserad på verkliga händelser. Massdrogande och massvåldtäkter skedde i ett isolerat religiöst samfund.
I filmen samlas kvinnorna när de flesta av männen är borta (för att betala borgen för förövarna) och de pratar om vad de ska göra.

Ska de stanna kvar?
Ska de förlåta, så som den religiösa tron har lärt dem?
Ska de stanna kvar och utkräva hämnd på förövarna?
Ska de fly?

Hade kunnat vara pjäs på Stadsteatern

Titeln är förmodligen årets bästa sammanfattning på en film. Kvinnorna pratar. Och pratar och pratar. Det här hade kunnat vara en pjäs på Stadsteatern. Alla har murriga kläder och alla sitter eller står och pratar.

Ska inte film använda filmmediets möjligheter? Ska det bara vara uppläst romantext eller filmad teater?

Liberala studenters nationsmöte

Sedan känns det också som om man sviker de verkliga kvinnorna. Alla i den här filmen låter som om de är på liberala studenters nationsmöte. Det är mycket text, mycket teori. Det här ska föreställa verkliga människor.

Borde diskutera sin flykt

I verkligheten är dessa karaktärer praktiska människor som lever av jordbruk och hantverk och de BORDE rent praktiskt till exempel diskutera sin flykt. Hur ska den gå till, hur lång tid har de på sig, när kommer männen tillbaka, vart ska de ta vägen … Och bara en sådan sak som ”var ska vi sova i natt”… är det ingen som kommer på att diskutera.

Representerar heteromän som inte är skitstövlar

På plussidan är det sällan som man har en sådan stjärnbeströdd uppsättning av skådespelare i en och samma film. Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Judith Ivey, Frances McDormand, Sheila McCarthy …

Ett plus är också att Ben Whishaw (homo-Q i de senaste Bondfilmerna) får representera heteromän som inte är skitstövlar. Sedan han kom ut ur garderoben har han mestadels fått gayroller. Och rollen som rösten till Paddington, som förmodas vara en heterobjörn.

print

Här kan du se Women Talking (2022)

Våra samarbetspartners