DARK STAR – känns som en billig hippie-version av 2001 – ett rymdäventyr

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: John Carpenter
Skådespelare: Dan O’Bannon, Dre Pahich, Brian Narelle, Cal Kuniholm, Adam Beckenbaugh
Land: USA
År: 1974
Genre: Komedi, Science Fiction
Längd: 83 minuter
Format: Blu-ray
Distributör: Retro Film
Betyg: 3

Science fiction-komedin Dark Star från 1974 är John Carpenters långfilmsdebut. Jag hade aldrig sett den här filmen innan denna nya Blu-ray anlände. Jag har ett svagt minne av att jag spelade in den från någon TV-kanal på 90-talet, kanske dansk TV, men att jag stängde av filmen efter en stund, eftersom jag tyckte den var för tråkig och dålig.

Det här var ursprungligen en 45 minuter lång studentfilm, skjuten på 16 mm. Carpenter skrev manuset tillsammans med Dan O’Bannon, den senare stod även för klippning och effekter, och han skådespelade i filmen. Bland övriga inblandade hittas Tommy Lee Wallace, som kom att regissera Alla helgons blodiga natt 3, och Ron Cobb, som designade Conans svärd i Conan barbaren.

Utger sig för att vara en komedi

När en filmdistributör visade intresse för denna studentfilm, förlängdes den till 83 minuter för att kunna visas på bio för en betalande publik. Nya scener skrevs och spelades in.

Dark Star känns som något slags billig hippie-version av År 2001 – Ett rymdäventyr kombinerad med Alien. Och – det är en komedi. Åtminstone utger den sig för att vara en komedi. Den är inte speciellt rolig, den här filmen.

Rätt svår att sitta igenom

Dark Star är främst en kuriositet. Det är kul att ha sett den, men den är ärligt talat rätt svår att sitta igenom. Den lilla handling där finns håller inte för en långfilm. Några killar springer runt i gångar och schakt ombord på ett rymdskepp. Deras jobb är att spränga politiskt instabila planeter och de har det tråkigt ombord.

Det händer inte så mycket i filmen. Plötsligt ska O’Bannons rollfigur mata en utomjording de har ombord. Utomjordingen är en badboll med monsterfötter. O’Bannon och utomjordingen jagar varandra genom rymdskeppet en lång stund.

Regissören klippte om

John Carpenter gillade inte denna förlängda version. Han klippte senare om den, hans version är tio minuter kortare. På denna Blu-ray ligger bägge versionerna. Eftersom jag alltså inte sett originalversionen valde jag att se den.

Dokumentären bättre än filmen

På denna utgåva ligger även en dokumentär från 2010 om filmen. Denna är nästan två timmar lång! Det är en ytterst grundlig dokumentär som tar upp i princip allt. Dokumentären är väldigt intressant och faktiskt betydligt bättre än filmen den avhandlar. Den är mer underhållande.

Distributören ägdes av maffian

John Carpenter själv medverkar inte, vi får bara höra hans röst i klipp ur en gammal intervju, och Dan O’Bannon hade dött innan dokumentären gjordes, han skymtar i arkivklipp, och hans fru intervjuas. Däremot får vi en lång intervju med Jack H. Harris, mannen som åtog sig att distribuera filmen. Han var över 90 år när intervjun gjordes.

När Dark Star väl skulle släppas låg Harris i skilsmässa och hade inte ork och tid att engagera sig, så mot bättre vetande lät han Bryanston Pictures hantera distributionen. Bryanston ägdes av maffian, de var mest kända för att ha distribuerat Långt ner i halsen och Motorsågsmassakern (och ha blåst upphovsmännen på pengar).

Skrev manuset till Alien

Dan O’Bannon, som verkar ha varit en kuf utan like, skrev senare manuset till Alien. Han regidebuterade 1985 med The Return of the Living Dead.

Om jag sätter ett lågt betyg på Dark Star och ett högt betyg på dokumentären blir snittbetyget enligt det här ovan till höger.

print

Här kan du se Dark Star (1974)

Våra samarbetspartners